Otbrana.com: В петък е големият събор на запасното воинство

Pan.bg 10 юни 2024 | 16:15 views (238) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Очаква се на Четвъртия национален събор на запасното воинство, който ще се проведе на 14 юни в Стара Загора, да се включат над 1500 души, съобщават от централата на СОСЗР. Организационният комитет под ръководството на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков извърши необходимата подготовка и очаква успех на пореданата си национална проява.

Съборът ще бъде открит в 11 ч. в парк „Артилерийски“. Поканени са над 150 гости от централната и местната власт, военни формирования, военно-патриотични съюзи и други сдружения. Съборът се провежда под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, като се очаква неговото лично участие. Сред гостите се са поканени още министърът на отбраната Атанас Запрянов и представители политическото ръководство и администрацията на на Министерството на отбраната, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командири на военни формирования, областният управител на Стара Загора Ива Радева, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорският митрополит Негово Високопреосъщество Киприян, кметове на общини и други приятели на запасното воинство.

След откриването и встъпителните слова съборът предлага интересна програма. Тя включва експозиции на военно облекло, старинно оръжие, символи и книги на военна тематика. В списъка на авторите на военна тематика, представен от организатора майор от запаса Стефко Михайлов, на Третата национална среща „С перо и меч“ в рамките на събора, са над 40 генерали и офицери.

Своя голям принос към събора ще дадат военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, НВУ „Васил Левски“ и Съвместното командване на специалните операции. Те ще са част от ритуала по посрещането на гостите, ще покажат как се готви при полеви условия, ще демонстрират тактики и техники, използвани при специални операции. От представители на СУБ „Васил Левски“ от Панагюрище ще видим как учениците придобиват умения за бъдещата си военна служба. Специален ритуал ще бъде водосветът на знамената на областните, регионалните и колективните членове на СОСЗР, както и на други военно-патриотични съюзи, на средношколските гвардейски отряди от Стара Загора и Казанлък и на СУБ „Васил Левски“.

Около четири часа ще продължи художествената програма. Аплодисментите на участниците в събора ще събират изпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили и структурите на запасното войнство. Сред тях са детска градина „Калина“ от Стара Загора, 13-годишният Борис Нанков от Карлово, певческа група „Родолюбец“ от Костинброд, мъжки хор на моряците „Христо Манолов“ от Варна, мъжка вокална група „Корали“ от Варна, вокална група „Пагане“ от Вълчи дол, вокална група „Родна песен“ от Разград, мъжка вокална група „Тракиец“ от Стара Загора, майор от запаса Владимир Дончев от Стара Загора, детско-юношески състав за народни танци „Броеничка“ от Стара Загора, група „Каприз“ от Стара Загора, група „Славяни“ от Черноморец, певческа група за автентичен български фолклор от Черноморец, певчески състав „Гоце Делчев“, музикална група „Люлин“ ог София“ и музикално-поетична програма от смесен хор Елена Граматикова“ от Ямбол. Всички участници във фолклорната програма и демострациите ще бъдат наградени.

Организаторите са подготвили програма и за предния ден – 13 юни. Колегите от медиите са поканени на пресконференция в Общината от 10 ч. с ръководството на СОСЗР. От 14 ч., отново там, ще се проведе кръгла маса с участието на представители на ЦВО и на Военното окръжие в Стара Загора, на тема „Взаимодействие между органите на държавната и местната власт и запасното войнство за подобряване дейността им за привличане на кандидати за висшите военни училища и попълване на видовете Въоръжени сили с кадрови военнослужещи.“ Предвидени са доклади на тема „Стимули за повишаване на мотивацията на младежите за военна служба и проблеми в съвместната дейност на органите на местната власт и запасното воинство“, „Взаимодействие на организациите на запасното войнство с органите на държавната и местната власт по военнопатриотичното възпитание и повишаване мотивацията на подрастващото поколение за постъпване на военна служба – положителни примери и проблеми “ и „Стимули за привличане на кандидати за висшите военни училища и военна служба». Въпросите, които ще се обсъдят са изключително актуални с оглед на дефицита от кадри в армията, военните училища и резерва на Въоръжените сили. Този проблем изисква много решения, включително привличането на обществеността, каквато е целта на кръглата маса.

Така в четвъртък и петък Стара Загора ще бъде център на поредната национална военно-родолюбива проява. Организацията на пристигането на над 1500 участника от цялата страна включва над 20 автобуса, повече от 100 леки автомобила и стотици резервации в обществения ж.п. и автобусен транспорт.

***

Първият Национален събор на запасното войнство с над 1500 участника бе открит на 15 септември 2018 г. в местността Крънска кория край гр. Казанлък. Той започна с приемане на почетния караул на военнослужещите от 61-ва механизирана бригада от пезидента на и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и тържествено посрещане на знамената на организациите на СОСЗР. Вторият национален събор на запасното воинство се проведе на 14 септември 2019 г. в местността „Крънска кория“ край Казанлък. Над 1700-те участници бяха приветсвани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Повече от хиляда бяха участниците в Третия национален събор на запасното войнство, който се проведе на 4 юни 2022 г. в местността „Ормана“ край Ямбол. Той, както и предишните, премина под патронажа на президента и върховен главнокомандважщ Въоръжените сили ген. Румен Радев. От името на министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов участниците, който бяха дошли от цялата страна със съюзните си знамена, бяха поздравени от бригаден генерал от запаса Кольо Милев, съветник на министъра.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка