Президентът Радев обяви Борис Михов за победител в международния конкурс по програмиране „CodeIT”

Pan.bg 05 юни 2024 | 10:31 views (473) commentaries(0)
img Pan.bg

Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава и подкрепя стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. Това заяви държавният глава по време на церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”.

По традиция състезанието се състои под патронажа на държавния глава, а организатор е софтуерната компания "Мусала Софт". Тази година в конкурса по състезателно програмиране се включиха участници от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Хърватия, а президентът Радев връчи грамотата на победителя Борис Михов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В приветствието си към финалистите държавният глава заяви, че патронажът на състезанието е израз на разбирането на президентската институция за ангажираността на участниците към бъдещето ни и за необходимостта все повече програмисти от различни държави да се включват в конкурса. В надпреварата тази година са се съревновавали участници в широк възрастов обхват. По думите на президента, това показва, че информатиката и програмирането заемат важна част от не само в науката, но и в практико-приложната дейност за развитието на света във всички сфери на икономиката, на обществения и на социалния живот.

Президентът поздрави организаторите и партньорите на конкурса за възможността, която дават на състезателите да разгърнат по най-добрия начин способностите си и да формират в тях нагласа за реалния живот чрез поставяне на различни казуси.

Конкурсът “CodeIT” е създаден през 2000 г., като през 2013 г. става международен и наред с това въвеждат задачи за състезатели до 8-и клас. В различните издания през годината са се включили повече от 2300 състезатели от над 20 държави. Партньорите на инициативата са от академичната, образователната, научната и бизнес сфера.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Радев обяви Борис Михов за победител в международния конкурс по програмиране „CodeIT”

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка