Министър Николов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра на индустрията и търговията на СР Виетнам

Pan.bg 13 май 2024 | 15:02 views (468) commentaries(0)
img За първи път от близо 10 години се организира Междуправителствена българо-виетнамска комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество

Pan.bg

Общи потенциални партньорства в производството и възможностите за сътрудничество в търговията, индустрията и инвестициите, обсъдиха министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и министърът на индустрията и търговията на СР Виетнам Нгуен Хонг Зиен. Двамата проведоха среща в рамките на визитата на виетнамската делегация, която е на посещение в България за провеждането на 24-та сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество. Страната ни е домакин на сесията, която се провежда за първи път, след близо 10 години от предходното й заседание.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министрите очертаха възможностите за сътрудничество в сферите на промишлеността, високотехнологичното земеделие, медицината, енергетиката фармацевтиката, иновациите, туризма и други. Те се обединиха около големия потенциал за развитие на двустранните икономически отношения и възможностите да се насърчат партньорства между български и виетнамски компании. На срещата бе изтъкнато положителното развитие на икономическите отношения в последните години. Двустранната търговия бележи растеж, особено след влизането в сила на споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам.

„Виетнам е традиционен и важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион. През последните години стокообменът нараства, но все още има неизползван потенциал. Вниманието ни трябва да бъде насочено към оползотворяване на възможностите в области с висока добавена стойност. Страната ни има засилен интерес за увеличаване на инвестициите от Виетнам“, посочи министър Николов по време на срещата.

По думите му добрият бизнес климат у нас и ключовото географско местоположение на страната ни, като входна точка към Европа, са сериозна предпоставка за привличане на повече виетнамски инвестиции и за създаване на съвместни българо-виетнамски предприятия за производство на стоки, които да бъдат изнасяни за трети страни.

На срещата стана ясно, че съществуват реални възможности за разнообразяване на стокообмена и увеличаване дела на българския износ за Виетнам в приоритетни области като химическа промишленост, машиностроене, фармацевтична промишленост, лека промишленост, селскостопанска продукция и техника и съвместни производства.

Д-р Николов посочи, че като държава-член на ЕС България има готовност да подкрепя Виетнам в отношенията с ЕС, пример за което е своевременната ратификация на Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам от Народното събрание. Така България се нареди сред седемнадесетте държави-членки на ЕС ратифицирали Споразумението. С влизането му в сила по безспорен начин биха се увеличили взаимните инвестиции, което е от общ интерес.

От своя страна виетнамският министър на индустрията и търговията посочи, че България е приятелска държава и провеждането на Междуправителствената българо-виетнамска комисия ще даде допълнителен стимул на икономическите отношения. Той подчерта, че двустранният стокообмен е достигнал над 200 млн. щ.д. за 2023 г. и има много възможности за инвестиции у нас от страна на виетнамски компании в различни сектори, след ратификацията на Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам от Народното събрание.

Министърът на индустрията и търговията на СР Виетнам отправи покана за посещение към д-р Петко Николов, за да се запознае на място с възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство между двете страни.

Двамата министри на икономиката отбелязаха, че България и Виетнам споделят дълга история на партньорство и сътрудничество, като следващата година ще се отбележи 75-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

На срещата в Министерството участваха още заместник-министрите на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински и Николай Павлов.

www.mi.government.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Николов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра на индустрията и търговията на СР Виетнам

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка