5G покритие на цялата автомагистрала „Струма“ се изгражда по европейски проект

Pan.bg 02 май 2024 | 14:24 views (616) commentaries(0)
img Pan.bg

Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на демонстрацията на първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL.

Международният консорциум между A1 България, гръцкия COSMOTE и WINGS ICT Solutions работи за изграждане на непрекъснато 5G покритие по коридора „Ориент/Източно-средиземноморски“, който е част от Общоевропейската транспортна мрежа. Проектът е съфинансиран 50 % от Механизма за свързване на Европа 2 - цифрова част, а Министерството на транспорта и съобщенията е координатор по програмата и оказва активна подкрепа на кандидатите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Министерството на транспорта и съобщенията приветства ползите, които изпълнението на проекта ще донесе в 173-километровия български пътен участък. Услугите, които ще бъдат достъпни са непрекъснати гласови и видео повиквания, автономно шофиране, споделяне на данни за актуалната пътническа обстановка в реално време, информация за трафика, подобряване на транспортна безопасност, и не на последно място удобство. Качествената 5G свързаност има потенциала да подобри цифровите услуги, като играе ключова роля за дългосрочното икономическо развитие и социалното сближаване на регионите“, каза по време на събитието заместник-министър Недялков.

Целта на 5G SEAGUL е поддържане на услугите за свързана и автоматизирана мобилност. Районът обхваща 450 км магистрали на територията на България и Гърция, както и пункта Кулата-Промахон.

На демонстрацията на първите резултати присъстваха и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров, представители на Европейската комисия и изпълнителите на проекта.

www.mtc.government.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


5G покритие на цялата автомагистрала „Струма“ се изгражда по европейски проект

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка