Мария Габриел: България и НАТО заедно сме по-силни

Pan.bg 30 мар 2024 | 09:41 views (1612) commentaries(0)
img Pan.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Сред официалните участници в откриването бяха Президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Форумът е част от Националната програма с инициативи за отбелязването на 20-годишнината от членството на България в НАТО. Той е под егидата на правителството и организиран от Дипломатическият институт към министъра на външните работи съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„НАТО е общност на споделени демократични ценности и принципи, на колективна отговорност за справяне с предизвикателствата и заплахите пред евроатлантическата сигурност, съюз на активно гражданско участие и обща визия за развитие. Когато погледнем назад към последните 20 години, можем с гордост да заявим, че това е една история на успеха. За България присъединяването към НАТО бе не само стратегическа външнополитическа цел. То беше вдъхновение за няколко поколения българи, стимул за осъществяване на важни реформи, за утвърждаване на демократичните ценности“, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че през тези две десетилетия България е успяла да се утвърди като пълноправен и активен участник в изпълнението на трите ключови задачи на Алианса - колективна отбрана, превенция и управление на кризи, сигурност чрез сътрудничество.

"Изказвам своята благодарност и признателност към поколенията държавници преди нас, направили геостратегическия избор България да стане част от Северноатлантическия пакт. Избрахме да се присъединим към съюз на държави, които заедно защитават сигурността, свободата и икономическия си напредък. Само с обединени усилия, споделяйки добри практики и откроявайки приноса на България в НАТО, можем да сме по-силни“, допълни Мария Габриел.

Вицепремиерът връчи юбилейни медали, изработени по повод годишнината, за особени заслуги за приемането на страната ни в НАТО на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002); д-р Соломон Паси, министър на външните работи (2001-2005); Посланик Любомир Иванов, първи представител на България в НАТО; доц. Велизар Шаламанов, председател на Надзорния борд на Агенцията за комуникации и информация на НАТО (2019-2021) и ген. Стефан Димитров, почетен председател на Съюза на офицерите от Резерва “Атлантик”.

Конференцията бе последвана от тържествен концерт на площад „Александър I Батенберг“ на гвардейски представителни духови оркестри от България и НАТО.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Мария Габриел: България и НАТО заедно сме по-силни

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка