Успешно изпълнение на проект за развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла

Pan.bg 01 апр 2023 | 10:58 views (6085) commentaries(0)
img Приключи изпълнението на проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“

Pan.bg

Проектът се реализира от НЧ „Отец Паисий 1901“, с. Езерец в изпълнение на Договор № МДР-ИП-01-9/10.03.2022 г., с УО на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Проектът е на обща стойност 49 905,03 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 858,16 лева, която представлява 93,89467 % от одобрените разходи, които се финансират от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., от които 85 % в размер на 39 829,45 се осигуряват от Европейския съюзчрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и 15 % в размер на 7 028,71 от Държавния бюджет на Република България.

Постигната е основната цел на проекта, а именно да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот.

Изградена е второстепенна постройка като допълващо застрояване -лятна кухня в имот с ПИ 27108.501.485, където е находяща сградата на Читалището. Същата е изградена в западната част на имота и представлява едноетажна постройка.

Оборудвана е по проекта с кухненско оборудване и обзавеждане с цел организиране на кулинарни събития, като също е обособена демонстрационна зала, която и за напред ще използва за провеждане на мероприятия, свързани с популяризиране и съхранение на морското културно наследство и рибарството, специфично за региона и общината.

Създадената инфраструктура способства за провеждане на кулинарни празници и инициативи, популяризиращи морското културно наследство с активното участие на местни рибари, жители и гости на селото.

Поставените по проекта цели са постигнати чрез реализиране на следните дейности:

Дейност 1 – Подобряване, съхраняване и популяризиране на нематериалното морско културно наследство в Народно читалище „Отец Паисий „1901 г. с. Езерец, община Шабла чрез организиране и провеждане на кулинарно събитие.

В рамките на тази дейност след приключване на строително-монтажните работи и след доставката на оборудването и обзавеждането в обновената сграда се проведе кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, свързани с рибарската територия и със специфичния за територията отрасъл – рибарството.

Кулинарният празник се състоя на 04.03.2023г. от 10:00 ч. в новооткритата сграда, създадена по проекта – в двора на Читалището в с. Езерец по предварително изготвена програма.

Участие в инициативата взеха местното население и гостите на селото. Представени бяха местни рибни рецепти, техники и специфики рибарския занаят.

Организирани бяха демонстрации при обработка на различни видове риби – почистване, транжиране и приговяне, съпроводени с приготвяне на традиционна рибена чорба, както и бе организиран конкурс за най-добре приготвено рибно ястие.

Събитието бе съпроводено с експозиция на изображения на основни местни екземпляри, обитаващи, както Черно море така и Езерецкото езеро, придружени от кратка информация за вида.

Участие взеха местни и гостуващи състави. Бе прожектиран документален филм „Голямото Черно“.

Дейност 2- Повишаване на осведомеността за опазване и подобряване на природното културно наследство чрез дейности по разпространение на знания за опазване на околната среда.

В рамките на тази дейност бе закупен проектор, преносим компютър и активна тонколона. Оборудването се използва за провеждане на Кампания за привличане на вниманието на малките деца, младежи, гости и туристи, както и на местното население по отношение на проблемите свързани със замърсяването на околната среда. От международния ден на влажните зони – 2-ри февруари, до неделя 5-ти, в сградата на Читалището влизаха различни по възраст и интереси жители, деца, гости, представители на организация „Място Езерец“,земеделци, рибари и много други.

Докато се твориха картини от стари платове, разглеждаше се музейната сбирка с рибарски такъми или докато се коментираха презентации или филми, тези дни минаха с посланието да опазваме нашата среда за живеене.

Почистена бе и плажната ивица на село Езерец, от която се събраха около 40 чувала в рамките на 2 часа. В събитията се включиха повече от 30 участници.

Изпълнението на дейностите приключи в срок на 10.03.2023 г. Предстои отчитане на проекта.

Проектът се осъществява по процедура за подбор на проекти BG14M ШКБ-2.2.1 „Възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия“ от Стратегия за ВОМР на МИРГ“Шабла-Каварна-Балчик“ по ПМДР 2014-2020 с финансовата подкрепа на ЕС чрез ЕФМДР и националния бюджет на РБ.

/www.shabla.bg/

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Успешно изпълнение на проект за развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла

ПРЕДИШНА СНИМКА 11/18 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка