Два отбора от Морско училище представиха проекти за сигурност на космически хакатон

Pan.bg 28 мар 2023 | 14:09 views (601) commentaries(0)
img Росица Колева

Два отбора от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включиха в паневропейски хакатон на тема Space for Defence & Security.

Hackathon CASSINI – 2023, се проведе от 24 до 26 март в София. В него участваха водещи специалисти от Европейската комисия, от Европейската космическа агенция, български експерти от държавната администрация, представители на военни и граждански университети.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Хакатонът е част от инициативата на Европейската комисия за подпомагане на конкурентоспособността и иновативността на стартиращи компании в областта на Космоса (Competitive Space Start-ups for Innovation Initiative – CASSINI).

От българска страна форумът се организира от Офиса за трансфер на аерокосмически технологии РЦТ – ТТО – БАН, съвместно с Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

Петото издание на хакатона – CASSINI, бе тематично насочено към използването на технологии, свързани с Космоса, с които да се подобри и развие способността за сигурност и отбрана в Европа.

Двата отбора на Морско училище – курсанти и студенти, се представиха отлично в състезанието.

Ръководител на двата екипа е доц. д-р Сияна Люцканова. Курсантският отбор, с капитан – мичман Георги Лолов, и в състав: главен старшина Тони Георгиева, главен старшина Георги Димитров, старшина I степен Шанел Ахмедова и старшина II степен Ивелина Иванова, представи проект Black Sea U.P.E.M.S. (Съюз за защита на Европейските морски пространства).

Това е кооперативен проект между България и Румъния, чрез който се въвеждат мониторинг, вътрешна и външна организация за изследване и защита на териториалните води на Европейските държави от Черноморския регион.

Разработени са няколко основни направления: „Климатични промени“; „Изследване и мониторинг на подводния свят“; „Регионална сигурност“; „Търсене и спасяване“; „Осигуряване на корабоплаването“; „Съхраняване и предаване на данни към Copernicus“.

Студентският екип от Морско училище показа проект THUNDERSTRIKE (Tactical Homeland United Network for Disaster, Emergency Response, Strategic Targeted Reconnaissance and Intelligence Key Efforts – „Тактическа вътрешна обединена мрежа за бедствия, реагиране при извънредни ситуации, стратегическо целево проучване и разузнавателни ключови усилия“).

Отборът е в състав: Димитър Димитров – III курс, „Киберсигурност“ – лидер на екипа; Янислав Трендафилов – Staff 2 софтуерен инженер във VMware, Любомир Точев – I курс, „Киберсигурност“ и DevOps Engineer в DXC Technology, Антон Атанасов – II курс, „Киберсигурност“, и Асен Асенов – главен специалист в Морската астрономическа обсерватория и планетариумa в Морско училище.

Отборът е създал THUNDERSTRIKE с цел спасяване на човешки животи при мащабни бедствия, причинени от природни катаклизми, терористични атаки или други извънредни ситуации.

Основно предимство на THUNDERSTRIKE е това, че може да помогне за решаването както на граждански проблеми, така и на проблеми, свързани със сигурността, като използва една и съща сигурна инфраструктура.

Бизнесът може да използва мрежата за оптимизиране на ежедневните си операции и да извлича скрита стойност, без да прави компромис с неприкосновеността на личния живот или сигурността на ЕС.

ТHUNDERSTRIKE представлява значителен напредък в областта на реагирането при извънредни ситуации и управлението на бедствия.

Като осигурява надежден, разпределен и ефективен модел за обработка на данни, системата има потенциала да спасява хора в бъдеще, да помогне да се гарантира, че служителите, реагиращи при извънредни ситуации, разполагат с информацията, от която се нуждаят, за да вземат възможно най-добрите решения по време на криза.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Два отбора от Морско училище представиха проекти за сигурност на космически хакатон

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка