Проведени са обучения по приемите за компенсаторни мерки в сектор „Рибарство“

Pan.bg 19 мар 2023 | 06:55 views (441) commentaries(0)
img Pan.bg

На 13 март 2023 г. в конферентна зала „Ария” на „Астория Гранд Хотел” (бившия хотел „Родина”), град София, Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа съвместно с Дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието – Управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. проведоха хибридни обучения на теми: „Представяне на отворените за прием компенсаторни мерки в сектор „Рибарство“, свързани с войната в Украйна“ и „Подходът ВОМР – изграждане на капацитет и подготвителни действия”.

Форумите бяха открити от Стоян Котов, директор на дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието.

Първото обучение, в което взеха участие над 30 (с физическо присъствие и онлайн) представители от сектор рибарство беше насочено към бенефициенти по отворените мерки по ПМДР.

Презентация по темата направи Боряна Воденичарска главен експерт в дирекция „Европейски фонд за рибарство”в Министерството на земеделието.

Презентацията съдържаше начин на изчисляване на премията за екипаж - 33.81 лв. на ден на член от екипажа с подробности за всички включени коефициенти.

Представени бяха специфичните изисквания за допустимост, които се заключават в следното:

-собственици на риболовни кораби, които са извършвали риболовна дейност в продължение на най-малко 120 дни през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на заявлението за подпомагане;

-физически лица от подсектор „Стопански риболов“, които са работили в морето в продължение на най-малко 120 дни през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на заявлението за подпомагане, на борда на риболовен кораб на Съюза, засегнат от временното преустановяване.

Презентацията продължи с финансовите компенсации за операторите в стопанския риболов, стопанствата за производство на аквакултури и преработвателните предприятия за допълнителните разходи, които са понесли поради сътресението на пазара, причинено от агресивната война на Русия срещу Украйна и последиците от тази агресия върху веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

След презентацията беше конкретно обсъдено всяко едно изискване и критерий за подбор от участниците в обучението и представителите на Управляващия орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Обучението премина при висок изявен интерес, конструктивен диалог и градивни дискусии./www.nrmbg.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка