Археолози от НИМ и РИМ-Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

Pan.bg 27 юни 2022 | 22:44 views (488) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите в акваторията на кв. „Крайморие“.

Целта е да се обследват предполагаеми древни пристанищни зони около морските носове в близост до кв. „Крайморие“.

Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей. В екипа на проф. Христов участват специалисти от местния музей.

Предвидени са и геофизични изследвания на инж. Кирил Велковски с любезното съдействие и техника на Центъра за подводна археология в Созопол.

Археолозите се надяват да реконструират древната брегова ивица на черноморските носове и съберат ценни исторически артефакти, които да датират различни периоди от корабоплаването в тази част на Черноморието.

Напомняме, че благодарение на досегашните подводни проучвания на двете институции бяха открити десетки ценни предмети, които обогатяват фонда на РИМ Бургас.

Досегашните резултати са описани в монографията на проф. Христов „Тайните на залива Ченгене скеле”, която ще бъде представена в края на месец юни в Археологически музей - Бургас.

Очаква се новите резултати от предстоящата експедиция да станат също бързо достояние на любителите на древната история на Бургаския край и Черно море.

/www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка