Правим сериозни стъпки за членство в Европейската космическа агенция

Pan.bg 25 окт 2021 | 07:30 views (484) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


С кръгла маса завърши тридневната Седемнадесета международна научна конференция „Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2021“, посветена на 60-годишнина от първия полет на човек в Космоса и 40-годишнината на сателитите "България 1300". Това стана в София в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН в онлайн формат и присъствено.

Темата на кръглата маса бе „Предстоящото подписване на новия договор между Република България и Европейската космическа агенция (ЕКА)“. В нея се включиха представители на Министерството на икономиката и други ведомства, на институти и университети. За ползата от инвестиции в дългосрочни приложения и услуги на базата на сателитни данни, говори г-жа Богдана Цоневска от ЕКА. В презентациите на Желязко Енев - директор на дирекция „Икономическа политика“ на Министерството на икономиката, на Камен Илиев - директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии в ИКИТ и последвалите изказвания бе акцентирано върху стъпките, които ще ни доведат до асоцииран и по-късно до пълноправен член на ЕКА. Категорично бе посочено, че усилията на държавата в това отношение си заслужават, защото подобен статут на България ще бъде от полза преди всичко за науката и индустрията ни. (ЕКА е европейска междуправителствена организация за космически изследвания, основана през 1975 г. Главната й квартира сее намира в Париж, Франция.)


България работи с агенцията от 2015 г. Участвали сме в седем тръжни процеури с предложения за различен брой проекти. Общо 31 проекта, като водещ в това отношение е ИКИТ с 13. Предстои разработването на Национален стратегически документ с визия за развитието на космическия сектор. Там ще намерят място целите, които си поставят науката, образованието, отбраната и други сфери при използването на възможностите, които предоставя Космоса. Те, според участниците в кръглата маса, все още не се познават достатъчно. За това говорят и изводите в проучването за ролята и мястото на българската наука в космическия сектор. Според Камен Илиев, нашата индустрия все още не е готова да участва в научните програми на ЕКА. Що се отнся до инвестираните средства за космически иследвания, лидери сред ведомствата са министерствата на оразованието, отбраната и земеделието. Обърнато бе внимание и на факта, че в рамките на НАТО Космосът е дефиниран, като пета област на действие. Една от краткосрочните ни цели би трябвало да бъде създаването на капацитет и възможности за използване на космическите технологии в интерес на националната сигурност и отбраната.

До този момент сме направили много, посочи член-кореспондент проф. Петър Гецов, председател на Организационния комитет на форума. Не случайно, припомни той, сме 18-ата космическа държава в света. По неговите думи сега навлизаме в прагматичния космически период, т.е. не сме случайни в Космоса. В този смисъл желането ни за членство в ЕКА е реално и обосновано. Амбициозната перспектива е това да стане до края на 2022 г., бе отбелязано в доклада на Камен Илиев.

В конференцията бяха депозирани 60 доклада и над 20 постера, каза заместник-председателят на Организационния комитет проф. Гаро Мардиросян. До месец те ще намерят място на сайта на ИКИТ и в списанието на института „Аерокосмически изследвания в България“. Директорът на ИКИТ проф. д-р Георги Желев оцени високо резултатите от конференцията и благодари на участниците, които бяха от различни страни. Само в научно-програмния комитет имаше представители на България, Франция, Русия, Гърция, Чехия, Италия, Англия, Нидерландия, Египет и Полша В него са включително нашите космонавти генералите д-р Георги Иванов и д-р Александър Александров.

При откриването в сряда държавният глава Румен Радев приветства организаторите, участниците и гостите на форума, благодари и на всички учени, работили в годините за българската космическа програма и издигнали високо реномето на България и нейната наука, и пожела успех на конференцията. Космосът има огромна значение за нашето ежедневие, посочи още президентът. Според него е крайно време да осъзнаем в пълнота този факт и да работим така, че да използваме в пълен обем, това което може да ни даде. И още от държавния глава: „Космосът е арена на активно международно сътрудничество. Горд съм, че България е важна част в това сътрудничество.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка