Регионален семинар Black Sea Blue Entrepreneurship - обзор

Pan.bg 24 окт 2021 | 15:23 views (311) commentaries(0)
img На 4 октомври 2021 г. заинтересованите страни от региона на Черно море се включиха в онлайн семинар, посветен на подкрепата на регионалните бизнес-екосистеми в областта на Синята икономика.

Участниците научиха повече за иновативните настоящи инициативи и заедно обсъдиха идеи за по-нататъшно разработване на проекти от значение за региона.

Уебинарът, озаглавен „Black Sea Blue Entrepreneurship - проследяване на подкрепата за бизнес екосистемите“ се проведе в рамките на годишната турска координация на Общ дневен ред за Черно море/Common Maritime Agenda (CMA), в сътрудничество с Програмата за стратегически изследвания и иновации на CMA (SRIA) за региона и проект Black Sea CONNECT.

Семинарът беше организиран с ясната цел да улесни конкретното развитие на идеите за проекти, като същевременно гарантира силно взаимодействие с вече развиващите се проекти и дейности.

За целта уебинарът първо предостави място за обсъждане на конкретните предизвикателства и възможности на бизнес екосистемата в областта на синята икономика, последван от хакатон сесия за обсъждане на нови проектни идеи.

След встъпителни бележки от Генерална дирекция на Европейската комисия по морско дело и рибарство (DG-MARE) и Генерална дирекция за научни изследвания и иновации (DG RTD), Механизъм за подкрепа за Черно море (BSAM) и Black Sea CONNECT, присъстващите получиха представа за текущи проекти, финансирани от ЕС като BRIDGE BS, DOORS Black Sea и DigiCirc. Това беше последвано от презентация на Черноморската банка за развитие на търговията, инициативата Blueing the Black Sea (Световна банка, Организация за черноморско икономическо сътрудничество) и DG-MARE относно предизвикателствата и възможностите в подкрепа на иновативни МСП в Черноморския регион.

Така хоризонтът беше открит за следобедната хакатон сесия. През 2021 г. националните центрове на CMA са работили в подкрепа на заинтересованите страни от Черно море при определянето на проекти, допринасящи за постигането на целите и задачите на CMA. По време на хакатон сесията беше представена концепцията на проекта „Up Blue“. Тя има за цел „Ускоряване навлизането на иновациите в сините вериги на стойността“ чрез създаването на регионален инкубатор за МСП в областта на синята икономика. Концепцията беше представена от Грузинската агенция за иновации и технологии. Проектът Atlantic Smart Ports- Blue Acceleration Network беше представена от Конференцията на периферните морски региони (CPMR) за разглеждане като инициатива, която потенциално може да се приложи и за Черноморския регион. И двата проекта бяха обсъдени подробно с участниците в уебинара, включително с потенциални партньори и спонсори. Освен това DG-MARE информира участниците относно новото финансиране на проекти за "Black Sea blue economy investment and innovation capacity building pilot" от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EMFAF).

/www.marinecluster.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка