В София отбелязаха Деня на военния парашутист

Pan.bg 18 окт 2021 | 14:52 views (701) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Днес пред Паметника на загиналите парашутисти в градинката пред Народното събрание бяха положени венци и цветя от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи от СКСО, председатели на военно-патриотични съюзи, ветерани, акредитирани у нас военни аташета и представители на политически партии. Поводът бе Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври. Да бъдат здрави и все така доблестно да служат на България, посочи в поздравлението си към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители, както и към техните семейства, министърът на отбраната.
През следващия месец ще дойдат първите 45 машини по проекта „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции“, каза още генерал-майор Матеев. Договорът предвижда доставка на 98 броя бронирани единици техника от 10 различни типа. Процесът по приемането им е започнал. Формированията, които са разположени в гарнизон Пловдив са окомплектовани на 100 процента с войнишки състав. В Групата „Специални сили“, която е в района на София, се изгражда необходимата материална база, поради което окомплектоването е на по-малък процент, отбеляза още командирът на СКСО.

Ако компетентните органи вземат решение, ние сме готови да окажем помощ на органите на МВР за охрана на границата. Това каза на въпрос на „Отбрана“ командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев.
***
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“. Днес военнослужещите от СКСО за поредна година положиха венци и цветя на гробовете на загиналите парашутисти в Централните софийски гробища.

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка