Служебното правителство: Ген. Стефан Янев – премиер, Георги Панайотов – министър на отбраната

Pan.bg 11 май 2021 | 16:40 views (674) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България.

Стефан Динчев Янев e служебен министър-председател на Република България

Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Георги Великов Панайотов e служебен министър на отбраната

Георги Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие.

Завършил е със златен медал Немска езикова гимназия в гр. Бургас. Магистър по политология от МГИМО, Москва.

Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.

Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”.

Владее английски, немски, руски и албански езици.

Другите членове на служебния кабинет
са: Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика, Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, Асен Васков Василев за служебен министър на финансите, Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването, Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката, Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи, Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието, Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата, Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите, Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите, Георги Георгиев Тодоров за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Кирил Петков Петков за служебен министър на икономиката, Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката, Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма, Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

На 12 май 2021 г., от 09.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка