В Русе отбелязаха 140 години от създаването на Морско училище

Pan.bg 08 яну 2021 | 22:06 views (430) commentaries(0)
img Георги Николов

В Русе отбелязаха 140-годишнината от основаването на най-старото морско и техническо висше училище в България. В навечерието на 9 януари – датата, която се счита за начало на морското образование в България и на Морско училище, областният управител на Русе – Галин Григоров, заедно с единия от заместниците си – Валентин Колев, почетоха паметта на капитан-лейтенант Александър Конкевич, полагайки цветя пред паметната му плоча, намираща се в двора на Флотската кула в града.

Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9 януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите, с тригодишен курс на обучение. По-късно Морско училище многократно променя името си: Машинна школа, Техническа школа, Морска унтерофицерска школа при Флотилията и Морската част, а през 1900 г. – Машинно училище при Флота във Варна. През 1929 г. е възстановено първоначалното име на Училището – Морско училище.

По повод годишнината областният управител на Русе изпрати поздравителен адрес до началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Достойнство и чест, доблест и себеотрицание, родолюбие и сила на духа – това са само част от качествата, присъщи на родния моряк! Пожелавам Ви крепко здраве, късмет, благополучие и седем фута под кила! Поздравявам Ви за неуморността, прецизността и последователността, с които работите за утвърждаването на авторитета на въоръжените сили на Република България!“, се казва в изпратения поздравителен адрес.

Областният управител Галин Григоров изпрати грамоти до ръководния състав на Висшето училище. Те са за флотилен адмирал Боян Медникаров, капитан I ранг Емил Йорданов, капитан I ранг Калин Калинов, капитан I ранг о.р. Светослав Димитранов, капитан I ранг Недко Димитров, капитан I ранг Христо Христов и капитан-лейтенант Георги Николов. Грамотите са за принос към патриотичното възпитание, съхраняването и предаването на българщината. /www.naval-acad.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В Русе отбелязаха 140 години от създаването на Морско училище

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка