Отличия за членове на военно-патриотични организации

Pan.bg 01 юни 2020 | 22:50 views (505) commentaries(0)
img otbrana.com
Otbrana.com

Днес в централата на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) бяха връчени със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началник на на отбраната адмирал Емил Ефтимов отличията на членове на основните четири военно-патриотични организации във връзка с 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Изчакахме затихването на пандемията и разхлабването на противоепидимичните мерки, за да изпълним това приятно задължение, каза директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Той подчерта, че четирите основни военно-патриотични организации - СОСЗР, СВВБ, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ са били и са гръбнакът на запасното войнство. Тези съюзи, продължи той, от първите дни на демокрацията работят за единението на запасното войнство и защитават честта и достойнството на Българската армия и на мъжете и жените, които са служили или продължават да служат в редовете на Въоръжените ни сили.

Първи получи юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ капитан далечно плаване Атанас Илев, ветеран от войната, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Отличията за СОСЗР получи председателят на организацията ген. Златан Стойков. С юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ е удостоен бригаден гнерал от запаса Янко Янев, председател на Областната организация в Пловдив, а със сувенирен нож „Манлихер“ подполковник от запаса Огнян Маринов, председател на НД „Традиция“, който лично участва в церемонията.

Председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов получи наградите на членове на организацията. С юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ е удостоен полковник от запаса Мишо Йорданов, председател на Областната организация на съюза в Шумен, а с грамота – полковник от запаса Иван Смарандов, председател на Областната организация на съюза в Плевен.

С почетен знак на МО „Св. Георги“ – втора степен, за сержанти и старшини, е награден Михаил Михов, председател на дружество „Военноинвалид“ в Бургас , а с награден знак „За вярна служба под знамната“ – дамски кръст, втора степен, Райна Комитова, член на УС на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Михаил Михов е доайен на военноинвалидите у нас, а Райна Комитова – на военнопострадалите, която, макар и на 96 години, продължава активно да работи
в областа на социалната политика на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, каза неговият председател младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Четиримата председатели благодариха за вниманието от страна на министъра на отбраната и началника на отбраната и изразиха готовност да продължат да работят в интерес на единството на запасното войнство, както през последните три десетилетия.

***

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов със своите заповеди по повод 6 май награждават членове и на други военно-патриотични организации.

Със заповед на митистъра на отбраната с награден знак „За отлична служба“ – първа степен за офицери е удостоена полковник доц. д-р Неевена Атанасова, член на УС на Сдружнието на жените военнослужещи; с награден знак „За вярна служба под знамената“ – втора степен, полковник от запаса проф. д-р Андрей Андреев, дмн, от СОР „Атлантик“; с награден знак „За вярна служба под знамената“ – четвърта степен, капитан от запаса Николай Марков от СОР „СИОР-България“; с награден знак „За вярна служба под знамената“ – дамски кръст, втора степен – Силвия Кръстева, Община Трявна от Съюза на военноинвалидните кооперации; с награден знак „За вярна служба под знамената“ – трета степен, полковник от запаса Ангел Кибарски от БАА; с предметна награда „Щик-нож АК-74“ – подполковник от запаса Георги Пашов от Сдружение „Военен съюз“, подполковник от запаса Станко Проданов от Сдружение „Военен съюз“, майор от запаса Веселин Василев от АСВБ, полковник от запаса Недко Илиев от СБСНК „4-ти мй“, Румяна Митева – директор на „Културни програми“ при БНКВИ; офицер от запаса Петко Кръстев от „За честта на пагона“ и полковник от запаса Митко Йоцов – председател на УС на Военно-родолюбив съюз „Панайот Волов“ в Шумен, КООСО; с предметна награда „Сувенирен нож за Манлихер“ майор от запаса Методи Навущанов от НД „Традиция“, старши матрос от запаса Никола Петров от Сдружение „Клуб за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие“ и лейтенант от запаса Христо Йовчевски“ от Сдружение „34-ти пехотен Троянски пок“; с предметна награда „Бинокъл Б8х30“ - подполковник от запаса Владимир Рангелов от СОР „Клуб 199“, полковник от запаса Антон Антонов от „За честта на пагона“, полковник от запаса Иван Иванов, председател на УС на Сдружение „Диана 2019 Ямбол“, КООСО и майор от запаса Стоян Аламанов от Асоциацията на българските ветерани миротворци; с юбилеен медал „100 години от Първата световна война“ – кандидат подофицер Коста Радев от СОР „Клуб 199“; с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ – генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов от КООСО и подполковник Ценко Велев от КООСО; с грамота – д-р Ивайло Иванов от СОР „Атлантик“, старши леййтенант от запаса Владимир Томов от АПВБ и Моника Панайотова, заместник-председател на Софийски форум за сигурност.

Със заповед на началника на отбраната с предметна награда „Бинокъл Б8х30“ са наградени майор от запаса Петър Романов от СБНСК „4-ти май“ и подполковник от запаса Александър Александров от БАА; с предметна награда „Сувенирен нож за „Манлихер“ – капитан от запаса Николай Байнов от НД „Традиция“, ефрейтор от запаса Йордан Пенчев от Сдружение „Клуб за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие“, редник от запаса Петко Радионов от Сдружение „34-ти Троянски полк“ и ефрейтор от запаса Тихомир Славов от Съюза на военноинвалидните коопераци; с предметна награда „Сувенирен нож „АК-74“ – капитан от запаса Румен Христов от АСВБ и младши сержант от запаса Конди Кюпев от Асоциацията на българските ветерани миротворци; с грамота – Красимир Батаклиев, председател на младежката организация на Сдружение „Военен съюз“, капитан от запаса Веселин Терзиев от СОР „Атлантик“, майор Веселин Стоянов от АПВБ и Мила Серафимова – кооординатор на програма „Медии и комуникации“ за работа в сферата на стратегическите комуникации, борбата с фалшивите новини и участие в подготовка на млади лидери в сферата на сигурността и отбраната.

Снимка: Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка