България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център на НАТО

Pan.bg 28 май 2020 | 22:15 views (351) commentaries(0)
img otbrana.com
Otbrana.com
Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов във вчерашната онлайн дискусия с фокус върху Българската армия и въпроси в областта на отбраната и сигурността. Тя е организирана от Атлантическия клуб у нас и 16 младежи от цялата страна като част от програмата „Младежки посланици на НАТО“, подкрепена от Министерството на образованието и науката и Дирекция „Публична дипломация“ на Алианса, съобщава Пресцентърът на МО.
В разговора е била обсъдена темата за сигурността в Черноморския регион. „Предприети са мерки по отношение на адаптирано предно присъствие на НАТО, вследствие от кризата през 2014 г. България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център – за нас е наистина важно, намирайки се на периферията на зоните за сигурност, да осигурим реална информация за ситуацията в Черно море, за да можем да задействаме механизма на Алианса на политическо и военно ниво“, категоричен е началникът на отбраната. „Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес“, добавя той.
Адмирал Ефтимов заявил още, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната разглеждат модернизационните проекти на Българската армия в тяхната свързаност. „Трябва да има съответната съвместимост между способностите, които изграждаме най-вече по отношение на информацията и нейния обмен. Ако придобиваме модерен самолет, той трябва да действа в интерес не само на Военновъздушните сили, а и в интерес на Военноморските сили и Сухопътните войски. Трябва да му изградим съответната информационно-комуникационна среда, за да може тази информация своевременно да стига до всички потребители“, посочва той.
На въпрос, относно мотивацията за постъпване в редовете на Българската армия, адмирал Ефтимов изтъкнал желанието си тя да бъде притегателен център за младите хора. Той бил категоричен, че е важен процесът както на модернизация на въоръжените сили, така и на системата за военно образование. „Привърженик съм на отворената система – младите хора като вас да се докоснат до Българската армия, да оценят имат ли възможност за личностно и кариерно развитие тук, предизвикателство ли е за тях да служат в армията и да придобият нови умения“, заявил началникът на отбраната. „Ще се
постарая да оправдая този достоен избор на младите хора и да работим така, че да поддържаме връзката с тях, за да постъпват в редовете на нашата армия или поне да се интересуват от живота в нея“, заключил адмирал Ефтимов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка