"Сова Харис": ГЕРБ - БСП : 43% срещу 10%. Борисов -Радев: 60% срещу 33%

Pan.bg 10 апр 2020 | 13:29 views (436) commentaries(2)
img
Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над 26% по-висок личен рейтинг.

Министър-председателят събира одобрението на 59,9% от българите, а държавният глава - 33,2%. Това отрежда едва 5-то място на Радев сред куп публични личности, като преди него са вицепремиерът Томислав Дончев и шампионът Кубрат Пулев.

Такива са данните от национално представително експресно проучване на "Сова Харис" в периода 8-9 април сред 800 респондента.

Изследването е по поръчка на агенция ПИК и е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизираното телефонно интервю сред пълнолетното население на страната с квота по пол и възраст.

На първо място по рейтинг е шефът на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски с 71,1%.

Данните сочат, че високо доверие имат здравният министър Кирил Ананиев и депутатът от ДПС Делян Пеевски (най-крупния дарител до момента с над 3 милиона лева) - съответно 33% и 28,3% доверие. Финансовият министър Владислав Горанов и шефът на МВР Младен Маринов също са с високо одобрение в горната част на скалата.

На дъното на таблицата с едва 11% одобрение е лидерката на БСП Корнелия Нинова. Компания й правят шефът на ВКС Лозан Панов и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

При политическите партии управляващата ГЕРБ все по-рязко се отделя напред и сякаш в момента няма никаква алтернатива - цели 43,3% са категорични, че имат доверие във формацията на Бойко Борисов.

Много далече на второ място е БСП - 10,4% одобрение срещу 65,8% неодобрение.

Трета е Воля с 8,7%. Следват Демократична България с 6,7, Обединени патриоти с 6,1 и ДПС с 5,3.

При институциите прави впечатление повишаването на рейтинга на МВР - цели 49,5 одобрение, което отрежда полицията на второ място след правителството.

Кабинетът има най-висок рейтинг - 51%.

32,9% е доверието в президентството.

Повишен рейтинг има прокуратурата - 25,7%, а съдът е в дъното на таблицата с едва 15% одобрение срещу 61,3% неодобрение.

Отстъплението на президента е сериозно, отчитат в коментар от "Сова Харис".

В борбата срещу разпространението на КОВИД-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. Чрез изразено отношение към действията на всяко едно от изброените лица виждаме своеобразна класация на общественото мнение, разкриват от "Сова Харис".

Очаквано най-позитивни оценки
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
получават председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов. Голямо впечатление с ангажираността и щедростта си е направил спортистът Кубрат Пулев. Към ролята на вицепремиера Томислав Дончев също има положително отношение.

Петата позиция на президента Румен Радев можем да отчетем като сериозно отстъпление. Също така прави впечатление високото одобрение на изявите на бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността.

В разделението на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на действията като неконструктивни и неполезни.На фона на националния отговор на кризата, към който се причисляват управляващите, ролята на опозицията се оценява противоречиво.

При оценката за действията на президента имаме огледално разпределение на общественото мнение: според 35% действията му са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение.

Като имаме предвид, че ролята на президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо.

Публично известно е, че президентът и премиерът са в постоянен спор относно характера и начина на извънредните мерки. Според широката общественост у нас, позицията на премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

Според Вас, как се справя България със заплахата от разпространението на КОВИД-19 в сравнение с другите Европейски страни?В рамките на кризисната ситуация значително е нараснало доверието в правителството. По същество, единствено Кабинетът и органите на МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието. Данните показват и че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция. В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това на останалите основни политически сили у нас.

Най-трудната част от изпитанието пред всички нас тепърва предстои. А именно, преминаването през пика на заболеваемостта, излизането от кризата и преодоляването на последствията. Очевидно всеки от нас, включително и отговорните държавни мъже, трябва внимателно да си свери часовника.pik.bg

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


"Сова Харис": ГЕРБ - БСП : 43% срещу 10%. Борисов -Радев: 60% срещу 33%

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 10 апр 2020, 13:38
   
  8
   
  4

  Вярвай само на "статистиките", които сам си фалшифицирал :)!!!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 10 апр 2020, 19:56
   
  5
   
  0

  АМА МНОГО го ОБИЧАТ ФАТМАКА рум€н -пр€зид€нтинЪ
  НА В$ИЧКИ Б$-ПАРИ,КАЛИНКИ И П€ДАЛИ,
  МАНГАЛИ,КУРВ€ТА ,АПЗта ,ч€нг€та,м€к€р€та.....,
  ПРА$€ТА!

  САМО ТАКА другарю П€Д€РАД€В- ПО ПУТИ ЛЕНИНА!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker