Борисов бесен на внушенията за стаден имунитет: Да кажат колко деца ще умрат, аз няма да си пусна моето

Pan.bg 03 апр 2020 | 11:04 views (321) commentaries(0)
img
dariknews.bg
Абсолютно противопоказно е БЦЖ ваксина да се слага на възрастни хора насред пандемия, предупреди премиерът
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че говорене в този момент за формиране на "стаден имунитет", изправя пред риск за живота българите и ги демобилизира, защото ги настройва против ограничителните мерки за социална изолация.
Премиерът изрази категорично несъгласие с апела на професори от Медицинския съвет, който сформира, хората да се пуснат на работа, за да изградят този колективен имунитет.
"Следващите две-три седмици ще е пикът, все по-тежко ще става. Не само че не можем да разхлабваме /б.а. - мерките/, все по-тежко ще става следващите три седмици".
"Всяка мисъл - дайте ще пуснем младите напред това, означава да казваме: "ей тия ще умрат, другите ще живеят, с уважение към проф. Мангъров. Да кажем, някои деца ще умрат, аз няма да си пусна моето", отсече Борисов.

"Великобритания и другите се отказаха незабавно, когато хората им започнаха да мрат. Изобщо не съм съгласен с това, което демобилизира хората", изригна Борисов. "Кажи колко ще умрат, поеми ангажимент с титлата си, с името си, ей тия ги посочи, кажи колко ще умрат", обърна се той към проф. Мангъров, който е член на Медицинския съвет и от самото начало защитава тезата, че 70-80% от хората ще изкарат това вирусно заболяване и ще създадат естествен имунитет на обществото.
Борисов разкри още, че вчерашният ден се превърнал в спор между щаба и съвета за ваксината БЦЖ, за която се твърди, че помага на хората при зараза с коронавирус. Освен това напомни, че българите са ваксинирани още от детска възраст.
"Абсолютно е противопоказно да се слагат по време на пандемия и епидемия на възрастни хора. Да не се юрнат в момента да изкупуват ваксини БЦЖ-то е изключително противопоказно в епидемията", каза премиерът. "Не струпването на хора пред кабинетите, а че не е нужно и е вредно, и опасно", подчерта Борисов.
Борисов предупреди, че българските експерти във ваксинирането са категорични, че едно ваксиниране в късна възраст може също така да предизвика тежка реакция и отключване на алергии.
Премиерът съобщи, че и вторият му тест от вчера е отрицателен.
"Вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че съм искал да се скрия - вчера ми излезе тестът. И ще си го платя аз, защото
е много важно кой ще дава парите", каза премиерът.
"Трима депутати имаме, за съжаление, с коронавирус и предложихме по-дълъг срок, защото, не дай боже, сега да се окаже, че има още депутати - за да се гласува. Дай боже, три дена да имаме подред да казва Мутафчийски - "болните намаляват", рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план В, С и нататък", коментира удължаването на извънренредното положение министър-председателят. И отново подчерта, че друга мярка, освен социалната изолация, до момента няма доказано в света.
"Безспорно и подкрепено от всички е, че изолацията трябва да продължи и затова го правя. И по тази точка няма никакъв спор между професорското тяло", обобщи Борисов.
Премиерът отново повтори, че бързите тестове са ненадеждни и когато има такива, че да дават гаранции, ще започнем да ги ползваме и в нашата страна.
"Писиарът е тестът, който е най-надежден. И когато се казва липса на ресурс, не разбирайте пари - няма го физически в света. Няма надежден, доказан тест в света. Не мога да разбера защо се създаде тази тема като противоборство между щаба и съвета за тестовете?! Първо, няма надеждни тестове и когато има, ще тестваме по 20-30 хил. на ден, ако трябва. Когато му дойде времето, казваше царят", заяви Борисов.
Борисов се ядоса и на дребнавия спор за маските. Той призна, че не е допускал, че маски за 3,50 лв. ще се окажат такъв проблем, като добави, че държавата ще купи 2 милиона маски.
"Два дена спорихме за маски. Мен ме обвиняват, че съм силово налагал! Моля ви се, сложете, за да не разболеете други!", апелира премиерът. "Възложил съм 2 милиона маски да се произвездат и да се дадат без пари. За цигари 3,50 може, за маска не може! Държавните пари все едно идват някъде отгоре, ще произведем и маски, още. Не знаех, че трябва да са без пари. Че 3,50 е много!", заключи Бойко Борисов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker