Случаите на COVID-19 у нас са вече 449, заразата стигна и Видин

Pan.bg 02 апр 2020 | 11:45 views (229) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; nova.bg

„Случаите на COVID-19 у нас са вече 449. За последните 24 часа са установени 37 лица, от тях 27 са в болница. Новата област, в която има потвърден случай, е Видин. В болница там е приет мъж на 56 години". Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„В София до 16 часа в сряда има 8 случая. Има един случай от Банско, който е настанен в Благоевград и един от Разлог. Общо за Благоевградска област случаите са три. Момиче на 9-години е прието в болница във Варна. В Пловдив има жена на 53 години, а в Монтана мъж на 53 години в болницата", каза още той.

Броят на хоспитализираните заразени е 167 души, от които 17 са интензивни.

Общият брой на излекуваните лица е 25. „Има изписани нови болни с отрицателни проби. Това са трима души от Бургас, един мъж от Шумен и един в Перник. Най-младият изписан е на 25 години.", каза Мутафчийски.

Най-младият пациент, който е изписан от болница, е на 27 години, а най-възрастният е на 80 години. Среданата възраст на излекуваните е 45 години.

„Имаме два нови случаи на загинали пациенти – един в Кюстендил и един в УМБАЛСМ „Пирогов“. Средната възраст на починалите е около 61 години“, каза Мутафчийски. И допълни: „Няма данни 67-годишният мъж, който вчера е починал в "Пирогов", да е имал придружаващи заболявания. Става въпрос за семейство, което се е завърнало от Германия, а съпругата е с онкозаболяване, Жената е в добро състояние".

Относно друг пациент в "Пирогов" – 40-годишният мъж, който снощи почина, генералът уточни, че най-вероятно мъжът е починал от белодробна емболия, защото смъртта е била внезапна.

Във връзка с тестовете, които се правят на депутатите, Мутафчийски коментира: „Във ВМА са направени 92 проби, от които има две съмнителни. Днес те ще се препотвърдят. В другата болница също са направени 92 проби, които са отрицателни“.

Днес предстои да бъде изследван персонала, работещ в Народното събрание.

Ген. Мутафчийски даде пример с парламента в Израел, където заразените депутати работят в специално изолирано с плексиглас помещение тип кабина, което се намира в парламента, а останалите депутати работят нормално. Обсъждането е онлайн, а гласуването се осъществява по групи.

Ако се установи заразен журналист, то столичната РЗИ трябва за наложи
карантина.

На въпрос относно затворени родилни отделения в Етрополе и Пловдив, началникът на Щаба уточни, че при установен случай на коронавирус се установяват контактните лица от първи ред – пациенти или колеги от болницата, като отделението трябва да се затвори за 24 часа и да се дезинфекцира. „Не може да се затвори болница за такова нещо, затова предложихме на Министерството на здравеопазването всяка една болница да има отделение или крило, защото инфектираните могат да имат нужда от кардиолог, да раждат, и др., но за това не може да се затвори цяла болница. В целия свят тези болни не се лишават от последващо лечение, което се случва в резултат на усложнения. Така че се прави дезинфекция и отделението продължава да работи", уточни ген. Мутафчийски.

Относно сигналите за множество оплаквания на контактни лица, на които е било отказано да бъдат тествани, началникът на Щаба съобщи, че това решение е в ръцете на местните РЗИ.

На въпрос защо в много случаи се чака пациентът да се влоши, за да бъде приет в болница, ген. Мутафчийски съобщи, че Щабът също има много такива сигнали, затова са препоръчали на РЗИ да бъдат по-активни. „Все още стъписването е голямо, затова медиците от РЗИ не могат да отговорят на очакванията“. И допълни, че не е вярно, че починалите майка и дъщеря в Благоевград са били изгонени от болницата, уточни генералът.

По повод съмненията за множество хора в Банско, които са имали симптоматика на коронавирус, но информация за тях не е била подавана към Щаба, ген. Мутафчийски съобщи, че за двуседмичния период на карантината в Банско има една група бременни жени, които са подадени за изследвания, и нищо повече. „Ако те не са имали никакви такива пациенти в Банско, или са подадени – нека кажат в коя лаборатория са подадени, за да направим проверка. Или може да се провери в рентгенологичния кабинет в Разлог“, каза още той.

Началникът на Щаба съобщи, че РЗИ не е подала нито един случай за тестване от гара "Илиянци", където през уикенда почина жена, заразена с коронавирус. Вчера служители там обявиха, че повече от десет дни чакат да бъдат тествани.

В световен мащаб, както и в Българи, е много тежка тенденцията за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 заразени медици, затова от Щаба апелират медиците да работят със защитни средства. „Вчера чух, че на болен с коронавирус пациент е направена рентгенова снимка, а лекарите на рентгена са били без маски и без ръкавици“.

"Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок, до момента откриваме двама на всеки 11 заразени", допълни началникът на Оперативния щаб.

"В момента, в който спрем да докладваме нарастващ брой заразени и болни, тогава ще докладваме на правителството и то може да отслаби мерките", съобщи началникът на ВМА.

По време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев заяви, че домашните животни по никакъв начин не пренасят и не заразяват с коронавирус. "Домашните животни си имат други коронавируси. Не са този SARS 2. Те не въдят този коронавирус. Да си представим, че този вирус е открит в дихателната система на едно коте. То не може да зарази други котета и хора. Не си трепете животните и не ги пускайте по улиците", категоричен бе той.

Кантарджиев разясни, че обикновено вирусът преживява върху повърхност дълго, защото той попада там с капките, които хората отделят при кихане или кашляне. И допълни: "Тези капки са опасни, защото ако е влажно и хладно, вирусът е възможно да преживее дълго в тях".

Според него всяка повърхност трява да се гледа като потенциално замърсена с коронавируса.

"Вирусът може да остане на гладка повърхност и на дреха, ако някой се изкашля срещу нас. Затова трябва да си пазим лицето с маска и е добре да се носят и очила", каза още той. "Не съветвам гражданите да ходят с ръкавици, съветвам ги да си мият ръцете. Не само защото лишаваме болниците от тях, но и защото не е добре за ръцете да са 8 часа с ръкавици", уточни проф. Тодор Кантарджиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker