Доц. Кунчев обяви кога ще е върховият момент и критичните региони с COVID-19

Pan.bg 30 мар 2020 | 13:10 views (303) commentaries(0)
img
Blitz.bg
Случващото се в Пловдив е лош пример, притеснително е положението в Монтана и Видин, а Бургас е за пример, заяви главният държавен здравен инспектор
„60-70% от хората ще изкарат коронавируса на крак, с лека кашлица и температура. А след това ще изградят имунитет.
Нашите усилия са насочени към онези 20-30%, който ще го изкарат по-тежко“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев.
Той бе категоричен, че COVID-19 сериозно циркулира в българското общество и 100% всеки от нас вече е общувал, че с поне един заразен. Попитан какво е добре да направят родителите, ако един или двамата от тях са заразени, той заяви: „Най-добрият вариант е детето да не е при тях. Да се отглежда от бабата или дядото. Важното е да запазят спокойствие, тъй като знаем, че децата дори и да се заразят с коронавирус“.
Доц. Кунчев призова и пенсионерите, които скоро ще получат парите си от пощенските клонове да спазват „тия заветни метър и половина два да се спазват при раздаването на пенсиите. Той заяви, че не е наясно дали банкнотите, които са в употреба в България, се дезинфекцират по подобие на китайския метод. Все пак увери, че ако човек редовно мие ръцете си, то това не би било проблем.
„Ако в помещението, в което сме има слънчева светлина, хигиена и дори елементарно забърсване, то ние намаляваме шанса да се разболеем“, категоричен бе доцентът в сутрешният блок на БНТ.
„В Пловдив виждаме, че има различно ниво на самоорганизираност.
Положителен пример е Бургас.
Пловдив май е лошият пример и там има повече не спазване на правилата, а това ще се отрази на начина на разпространението на болестта в града“, каза още д-р Кунчев.
„От 10 до 12% е по-голям леталитетът при коронавируса за сметка на грипа. Аз обаче мисля, че това надали ще продължи повече от 2-3 месеца.
Около Великденските и малко след това ще бъдем в най-тежката ситуация в България“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев.
По думите му голямата надежда на всички епидемиолози по света е, че при покачване на температурите коронавируса може да изчезне. Той поясни, че е въпрос на бъдеще да разберем дали когато карантината и социалната самоизолация приключи ще има втора вълна
на вируса
.
Доц. Д-р Кунчев коментира и разликата между сегашния COVID-19 и другите коронавируси: „Много бързо се самоограничиха другите два коронавируси, с които сме се сблъсквали, но този се предава много бързо по подобие на грипа. Начина на предаването му не е само чрез говоренето и докосването с някого, ами и това, че се задържа на повърхностите“.
Главният държавен здравен инспектор поясни, че няма връзка между храненето и превенцията или лекуването на коронавируса, но все пак препоръча на хората да не режат на една и съща дъска сурово месо и зеленчуци. „Избягвайте смесването на сурови и готови храни“, все пак призова той.
Доц. Кунчев заяви, че е критично положението в областите, където няма добри инфекциозни клиники. За пример той даде Монтана и Видин.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker