Ливанец оборудва с легла болницата в Асеновград

Pan.bg 28 мар 2020 | 11:27 views (285) commentaries(0)
img dariknews.bg
Най-големият дарител в Пловдивска област се оказа ливански гражданин от Асеновград. Мъжът, който от 30 години живее и работи у нас дари 100 хиляди лева на местната болница за изграждане на Инфекциозно отделение, в което ще се лекуват пациенти с коронавирус. Бизнесменът е готов да дари още половин милион лева за закупуване на апаратура и медицински консумативи, които ще помогнат за лечението на COVID-19, предава NOVA.
Запознайте се с Абед Хасуун - един от големите предприемачи в Асеновград. Произвежда металообработващи машини, които изнася зя цял свят. Ливанският гражданин, за който Асеновград от 30 години е роден дом, първи се отзовол на призива да помогне на местната болница. Казва, че мотивът е само един - човещина.
"Моята съпруга е българка и децата ми са българи. За мен България е майка, а Ливан - баща. Колкото обичам бащата, толкова обичам и майка ми", заяви бизнесменът Абед Хасуун.
Вече е поръчал и заплатил всичките 40 легла, необходими за новото отделение на болницата. Приготвил е и още средства, които ще дари за нуждите на местните лекари."Имаме отделени пари 500 хиляди лева. Ще бъдат на етапи да снабдим болницата и екипа с необходимите за лекарите неща, по най-бързия начин", каза още бизнесменът.
Като собственик на заводи в Асеновград, Тайланд и Ливан, в които общо се трудят 3 хиляди души, казва, че сега най-важен е човешкият живот. Бизнесът и пазарите са на втори план. Затова е освободил в платен отпуск половината си служители, предимно тези, които са над 50 и 60-годишна възраст. Инженерният състав и голяма част от администрацията работят от вкъщи, а тези в цеховете спазват хигиенните изисквания.
"Повече от един човек в стая е забранено. Нашата дейност е повече инженеринг. Имаме хора от чужбина и от Италия, които работят оттам в момента. Остана само един тук. Имаме хора то Линван, имаме хора от Индия. Човекът е най-ценното нещо, работа днес няма, утре ще има", заяви той.
Ливанският бизнесмен е готов да направи и още една по-смела стъпка- единият етаж от новостроящата се административна сграда на фирмата да превърне в болница с 50 легла. "Към 1200 квадрата, там може 50-60 легла да сложим. Това е план Б, ако се одобри, ще я оборудваме веднага", каза той.
Преди 30 години в
Асеновград го довели приятелите му, ливанци, които сега са лекари на първи линия в столичната Света Анна и военната болница в Хасково. Тук Абед среща и голямата си любов – българка, от която има две деца.
В болницата в Асеновград кипи трескав ремонт за новото отделение. Дарението ще отиде за закупуване на медицинска апаратура. "В отделението са предвидени три легла за интензивно лечение. Леглата са по-специфични. Те са многофункционални, реанимационни легла. Предвидени са пари за три респиратора, както им казваме апарат за провеждане на изкуствена белодробна вентилация, това са монитори за наблюдение на жизнените функции", каза д-р Иван Червенков - директор на "МБАЛ - Асеновград".
Кметът на Асеновград Христо Грудев гарантира за прозрачност на всички дарения. "Парите ще бъдат разходвани правилно, целесъобрзано в интерес на всички наши съграждани", каза още Грудев.
Лекарите, които са на първа линия срещу опасния вирус, днес намират все пак сили, за да кажат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker