След измама с тотофиш: Полицейски шефове зад решетките за 12 000 лева

Pan.bg 24 фев 2020 | 12:59 views (329) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Полицейски началници от Столичната дирекция на вътрешните работи бяха арестувани за присвояване на печалба от откраднат тотофиш на възрастна жена от столицата. Незнайно как откраднато портмоне се появило в полицията, но само жертвата на джебчийската кражба и зам.-началникът на Трето РПУ Красимир Любомиров знаели, че в него има печеливш фиш за 12 000 лв. Полицаят се обадил на свой колега от СДВР – началникът на група „Джебчийски кражби“ в сектор „Улични престъпления“ Николай Стоименов. Двамата не предали фиша, а започнали сложна размяна от уж служебни писма до Спортния тотализатор. Накрая установили, че могат да присвоят парите, а сумата била изплатена и се озовала по сметка на Красимир Любомиров. Двамата са обвинени за присвояването на парите, но вероятно ще бъдат преследвани и за злоупотреба със служебното си положение.

Историята започва в края на януари. Тогава възрастна жена, на 67 години, подава жалба в Трето РПУ и се оплакала, че е обрана в трамвая. Преписката попада при зам.-началника Красимир Любомиров, който доскоро бил шеф на сектор „Джебчийски кражби” в СДВР. В жалбата си жената написала, че в портфейла, който е изчезнал, имало и печеливш тото фиш за 12 000 лв., който трябвало да осребри в централата на тотализатора. В пункта й го върнали, защото не изплащали толкова големи суми и трябвало да отиде в централата на тотализатора.

Седмици по-късно същият фиш, откраднат от джебчийката, се появява в тотализатора. Там Красимир Любомиров заявява, че той е късметлията. Дава и собствената си банкова сметка, за да получи парите. Веднага след това около ръцете на полицая щракват белезниците на колегите му от отдел „Вътрешна сигурност” в МВР.
След като жертвата на измамата подава жалба в 3-то РПУ, зам.-началникът Любомиров изпраща документа на бившия си подчинен Николай Стоименов. Той извикал жертвата в кабинета си и й показал снимки на джебчийки. Жената разпознала крадлата. От тук нататък Стоименов забравил, че е полицай, и започнал да разследва случая като частно лице, защото нищо от оперативната работа не е отразено в папката по преписката. Стоименов намерил джебчийката, както и шефа й, на когото се отчитала, които останали на свобода. От джебчийката взел само тотофиша, но не и портмонето. После Николай Стоименов дал фиша на Красимир Любомиров. Той започнал
да води кореспонденция с тотализатора, но изрично искал всички информации да идват при него на ръка, без да се завеждат официално. Накрая той представил фиша, а тотализаторът изплатил парите по негова лична сметка. „Действал е като слон в стъкларски магазин, първо казал, че фишът е иззет при акция, след това питал дали фишът е изплатен“, казват разследващи от инспектората на МВР. Някъде по средата на тази кореспонденция Любомиров и Стоименов решават, че могат да присвоят парите, като представят фиша, а след това да разделят печалбата.

„Има пропуски в процедурите на СДВР. Точно те допускат фишът да бъде присвоен, защото, докато не се предаде на материално отговорно лице, фишът не се води никъде документално, обясни прокурорът Иван Петров.
Засега в ареста остава само Красимир Любомиров, който искал да прибере парите от тотото, а колегата му Николай Стоименов е пуснат на свобода. Прокуратурата обжалва решението на съда и иска той да бъде върнат обратно зад решетките.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker