Парламентът избра Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ и отвори дебата за контрол на прокуратурата и състоянието на съдебната власт (ОБЗОР)

Pan.bg 12 дек 2019 | 07:01 views (235) commentaries(0)
img
focus-news.net

София. Сотир Цацаров бе избран от Народното събрание да оглави КПКОНПИ, след което още същия ден той подаде оставка като главен прокурор. Цацаров получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. „За“ неговата кандидатура гласуваха 165 народни представители, 30 бяха "против", а 3-ма се „въздържаха“. Цацаров бе предложен за поста от управляващата коалиция. От ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независимите народни пердставители гласуваха в подкрепа на Сотир Цацаров.

Различно гласува БСП. От „БСП за България“ 27 депутати гласуваха "за" Цацаров, 30 от тях „против“ , а 3-ма гласуваха с „въздържали се“. Стана ясно, че на свое заседание парламентарната група на "БСП за България" е взела решение да гласува „против“ кандидатите за председател на Антикорупционната комисия, като е оставила възможността за депутатите от групата с различно мнение да гласуват, както преценят.
Другият кандидат за поста Симеон Найденов не получи достатъчно гласове и кандидатурата му бе отхвърлена.
Дебатът по точката продължи близо два часа. Освен за самите кандидатури, разискванията обхванаха теми като Антикорупционния закон и състоянието на съдебната власт като цяло. Обект на дебат бяха предложенията на ГЕРБ в НПК и тези на БСП в Закона за съдебната власт за контрол на прокуратурата.

От ГЕРБ предложиха дебат за състоянието на съдебната власт. "Предлагам да направим един дебат, в който да кажем, че сме парламентарна република. Освен, ако решим, че сме съдебна, имаме тук депутати, да свикваме Велико Народно събрание, да ставаме съдебна, а ние да си тръгнем кой откъде е. Това, което става е недопустимо и от тази трибуна трябва да се каже: "Ела на себе си, г-н председател на Върховен съд", подчерта бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков.

От ГЕРБ в лицето на Спас Гърневски подчертаха, че не може да се каже, че КПКОНПИ е спала.
Гърневски каза това във връзка с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова. „Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции", подчерта лидерът на БСП. Тя посочи, че по този въпрос има алтернатива.
Нинова анонсира отново внесените от партията промени в Антикорупционния закон.
По-късно тя обърна внимание и на помените в Закона за съдебната власт на БСП, с които от опозицията предлагат актовете на прокуратурата да се контролират от съда. Тя посочи още, че единственото хубаво, което предлагат ГЕРБ с промените в НПК за независим прокурор към ВКП е, че се отваря дебата за контрола върху актовете на прокуратурата.

Темата коментира и настоящият главен прокурор и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Според него трудно е да се каже дали е най-добрият законопроектът за независим прокурор към ВКП. Цацаров призова да не се обсъжда едно нещо преди то да се е родило. "Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения. Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политчиески, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект“, каза той. Главният прокурор посочи, че дали един законопреокт противоречи на Конституцията го казва Конституционния съд.

Своето мнение по темата за независим главен прокурор изрази в телевизионно участие и държавният глава Румен Радев „Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори? А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията? И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него. И още въпроси - ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев.
Деница КИТАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка