Любо Огнянов: Прокуратурата извън съдебната власт си е чист преврат

Pan.bg 08 дек 2019 | 02:54 views (322) commentaries(0)
img
blitz.bg


Независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение прие на извънредно заседание кабинетът днес и предизвика истинска буря сред конституционалистите, коментира водещият от Канал 3 - Любо Огнянов. Прочетете целия анализ на журналиста тук: По този начин обаче правителството откликва на препоръките на т.нар. Венецианска комисия за реформи и отчетност в прокуратурата. За обикновените зрители може би това не е много познат орган. Всъщност истинското и име е Европейска комисия за демокрация чрез право. Това е консултативен орган към Съвета на Европа. Идеята за разследване на главния прокурор тръгва от делото „Колеви срещу България”. Колеви са всъщност наследниците на разстреляния през 2002 година прокурор от Върховната административна прокуратура Николай Колев. Неговата съпруга Нанка Колева, която също по това време беше прокурор във Върховна касационна прокуратура, в интервюта пред медиите твърди, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев е замесен в покушението. Сега обаче идва интересното.


По делото „Колеви срещу България” наследниците на убития прокурор се представляват от адвокат Йонко Грозев. Днес Йонко Грозев е, забележете, българският съдия в Европейския съд по правата на човека. Той е бивш ръководител на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. Процедурата по избор на съдия в Европейския съд е проведена от Министерството на правосъдието. Йонко Грозев е избран за българския представител в съда през 2015 година. Тогава министър на правосъдието е – кой смятате – Христо Иванов, настоящият председател на „Да, България”. Самият Йонко Грозев участва в конференция под мотото „Независимостта на съда” водена от председателя на ВКС Лозан Панов в деня, в който се очакваше доклада на Венецианската комисия. В рамките на тази конференция, Лозан Панов обявява цитирам: „В редица напреднали държави прокуратурата е част от изпълнителната власт, но функционира добре. В други държави прокуратурата е независима институция извън съдебната власт и също функционира добре.


У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого". Още миналата седмица в коментара си попитах дали искаме прокуратура, която да бъде подчинена на управляващата партия или коалиция, ако тя премине към изпълнителната власт. Къде е гаранцията, че прокурорите няма да изпълняват политически поръчки? Сега виждаме, че Лозан Панов индиректно подкрепя тази идея
или поне изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Ако прокуратурата не е в съдебната власт, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд няма вече да се избират от колегиум, в който да участват и представителите на прокурорите и следователите. Да ви припомня – за това се изисква сериозно мнозинство от 17 гласа. Може би идеята е да се постави под контрол на първо време съда. Като начело застанат грантовозависими, близки до неправителствени организации магистрати. Като онзи, който пусна един австралийски касапин предсрочно заради хвърчаща индулгения от същия този Хелзинкски комитет, към който е работил настоящият съдия Грозев. А след това да дойде ред и на прокуратурата.


Венецианската комисия препоръчва членове на ВСС, които не са от прокурорската колегия да предлагат отстраняване на главния прокурор. Както и забележете, по-малко мнозинство от 2/3 за отстраняването му. Най-любопитното е, че такъв механизъм за отстраняване се препоръчва единствено и само за главния прокурор, но не и за председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, защото противоречал на европейската практика. И това е по искане на същия Европейски съд, част от който е Йонко Грозев.


Кабинетът днес прие че независим прокурор ще разследва главния прокурор. След лансирането на тази идея, без да изненада никого, председателят на ВКС Лозан Панов изрази своето съмнение, че това ще бъде добра мярка, с аргумента, че хората, които щели да изберат този независим прокурор щели да бъдат в подчинено положение от главния прокурор. Как обаче грантовозависимите рейдъри на съдебната система виждат този независим прокурор? В конституцията е записано, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство над всички прокурори. С предложението на кабинета независимият прокурор ще оглавява инспектората и над него няма да се осъществява надзор от главния прокурор.


Мандатът му ще бъде седем години – честно казано ако само се чака главният прокурор да извърши престъпление, неговата работа ще бъде меко казано твърде ограничена. Всичко това няма да бъде проблем, ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт и бъде закачена или за изпълнителната власт или да съществува като някаква отделна структура. Тогава може да се осъществи и друга амбиция на лобито около Лозан Панов, Христо Иванов и Йонка Грозев. Съдия да контролира главният прокурор. Как ви се струва? На мен ми звучи като конституционен преврат. Затова ще завърша с още един колосален по своята проницателност извод на Лозан Панов. Посредствеността на съдията е не по-малка опасност за неговата независимост. Наистина, няма как да не се съглася с тези думи.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/analizi-i-komentari/lyubo-ognyanov-prokuraturata-izvn-sdebnata-vlast-si-e-chist-prevrat_news713714.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка