„Дипломация и изкуство“ за 140-годишен юбилей

Pan.bg 10 сеп 2019 | 13:28 views (260) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Росица Цонева
Снимка:Картината на Златю Бояджиев"Под ореховото дърво"


image
Васил Стоилов"Мадона от Чокманово"


Културата е равностоен инструмент в дипломатическия арсенал на всяка държава. Посветената на 140-годишния юбилей на българската дипломатическа служба изложба представят Държавният културен институт към министъра на външните работи и Националната художествена академия. Експозицията от 21 картини „Дипломация и изкуство“ са представени в галерия „Академия“ от 3 до 23 септември. Това са живописни платна, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в посолствата на страната в Европа.

Художествената колекция на МВнР наброява над 3000 произведения, има специфичен облик и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас. Това не е музейна или колекционерска сбирка. Картините от фонда имат свое присъствие в представителните зали на министерството и в десетки дипломатически мисии по света. Отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани от общи изложби, дарявани от автори, те разказват за духа на своето време.

Изложбата представя картини от целия ХХ в. на художници като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов – до картини на Димитър Киров, Димитър Казаков и Светлин Русев. Голяма част от авторите имат и дълга кариера в НХА – като преподаватели и/или ректори.Поставен е акцент върху историята на дипломатическата институция и 140-годишната й история – за красивите сгради на български задгранични мисии и художниците, работили в тях, за създадените през годините на новата българска държава ордени и отличия.

Със съдействието на „Монетния двор“ са изложени два от високите български ордени, учредени с цел награждаване на чуждестранни дипломати и държавници. Представен е Скулптурният парк на Министерството на външните работи. Проследени са вижданията на именити български художници за дизайна на важни символи на държавния суверенитет – знаци, каквито са българските банкноти и монети.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker