Опозицията на Нинова се събуди - Пирински скочи на лидерката и призова социалистите на бунт

Pan.bg 23 авг 2019 | 00:12 views (489) commentaries(0)
img
pik.bg


Опозицията на Корнелия Нинова в БСП се събуди от летен сън и се сетиха, че идват избори, а в червената партия нито ръководството, нито някой друг се стяга за тях. Пръв срещу лидерката скочи Георги Пирински, който бе и последният мохикан с речи срещу Нинова на последния конгрес на столетницата.

"Ръководството извършва не промяна, а безогледна подмяна на нейната същност на съвременна социалистическа партия! Първо - подмяна на програмните ценности. Съобщава ни се, че в политиката трябва да се водим не от друго, а от ценностите на БСП. Естествено, само че подмяната сега започва именно от ценностите с тезата за "левия консерватизъм", упорито проповядвана от ръководството на партията".

Това се казва в стаята на социалиста Георги Пирински, пусната в червения вестник "Дума". Повод за нея е отговор на Пирински на другаря му Кирил Добрев. Бившият председател на парламента коментира интервю на Добрев, в което той казва: "бавно, но упорито водим цялата битка за промяна и вътре, и извън партията".

Пирински не пропуска в контра коментара си да захапе Нинова и верните й пажове и за събора на Бузлуджа. "К. Къдринова в словото си припомни онова произведение на Георги Кирков, в което той пише: "от всичките животни под небето консерваторът е най-практичното: турете го между рая и куп жълтици и бъдете сигурни, че той ще предпочете жълтиците, ще подкупи стражарите на небето и пак ще се промъкне в рая". И отправи следното пожелание: "дано никой ляв човек в България не се асоциира никога с консерватора. Дано левите хора в България бъдат хора на промяната, на бъдещето, на солидарността.", припомни бившият евродепутат.

Той критикува ръководството на партията за това, че уволнява ценни червени кадри и сътрудници под предлог, че няма пари заради новите правила със субсидиите, които още не са приети.

"Хубаво - колкото може повече млади хора на водещи позиции, но къде остана "поколенческият баланс"? Какво стана с уставната норма за равен достъп на социалистите до възможностите за развитие и реализация в съответствие с утвърдени нива и критерии"? С изстраданото разбиране за неотменната необходимост да се пази единството и да се осигурява приемствеността между поколенията в партията?

Необявената цел на въпросната "мисия" всъщност е чистка на всички в партията, които се осмеляват да се противопоставят на
подмяната, която сега се осъществява", констатира Георги Пирински.

"Нека в предстоящата работа до и след изборите именно "отдолу", по места, организациите издигнат и подкрепят техни, а не посочени "отгоре" кандидати - истинското условие за успех на изборите; нека сами преценят кой е за промяна и кой върши подмяна; кои са изконните ценности на социалиста и какви ни се натрапват сега...

И още нещо - нека съгласните с казаното дотук не се ограничават с одобрение и "загриженост" "под сурдинка"; нека обявяващите желанията си каква да бъде БСП открито заявят отношението си към ставащото в момента. Оттук нататък отговорността за предстоящите развития е лична, на всеки съвестен член и симпатизант на БСП", пише още Пирински.

Сподели:
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker