7 компании искат да строят АЕЦ „Белене“, още 6 се включват в проекта

Pan.bg 20 авг 2019 | 15:19 views (243) commentaries(0)
img plovdiv-press.bg/

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, две компании са изразили желание да доставят оборудване и да участват във финансирането, четири са заявленията за придобиване на миноритарен дял в дружеството и сключване на договор за изкупуване на енергия, като сред тях е и Република Северна Македония.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като вчера изтече крайният срок за подаване на заявления.

„На 13 август 2019 г. заявление е депозирала компания “ИПК и УП” ООД България, на 15 август – „Росатом“ чрез своята дъщерна компания „Атоменергопром“. На 15 август отново е заявила желание Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP). На 16 август – компания, представлявана от „Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство“, регистрирана в Германия, на 16 август Консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“. На 19 август Китайската национална ядрена корпорация CNNC, и отново на 19 август Консорциум „АЕЦ Белене“, регистриран в България“, заяви Петкова, цитирана от Дарик.

Дружеството “ИПК и УП” е регистрирано в Козлодуй, като заявлението за стратегически инвеститор е подписано от г-н Безпалчук, уточни Теменужка Петкова. Тя съобщи и кои фирми са включени в двата консорциума-кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“.

„Консорциум „АЕЦ Белене 2019“ – става въпрос за компания, която е чешка „Витковице хеви машинъри“ АД, „Груп интернешънъл“ ООД България е другата компания в този консорциум“, допълни тя.

„По отношение на Консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“, заявление за стратегически инвеститор, основен водещ партньор в консорциума е „Атоменергоремонт“, ОЗК „Гранд енерджи“, „Квант“ и ТЕЦ „Марица 3“. Това са компаниите, които се включват в Консорциум „АЕЦ Белене“.

Заявка за осигуряване на финансиране и доставка на оборудване на бъдещата атомна електроцентрала са подали американската „Дженеръл електрик“ и френската „Фраматом”.

Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от български компании – „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „Юропиан трейд оф енерджи“ АД.

„И в 17:30 ч. на 19 август постъпи заявление от страна на Република Северна Македония чрез своята електрическа компания желае да участва в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ чрез придобиване на миноритарен дял и чрез сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия“, каза още министърът.

Петкова добави, че в момента е в ход съгласувателна процедура в правителството на Република Северна Македония
и решението ще бъде утвърдено в рамките на няколко дни.

Комисия, под председателството изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, ще разгледа заявленията и ще състави кратка листа на кандидати за стратегически инвеститор.

До поредното размразяване на проекта АЕЦ „Белене“ се стигна, след като Русия заведе иск срещу България и Международният арбитраж в Женева осъди страната ни да плати 620 млн. евро на Русия за двата поръчани реактора, които получихме година по-късно. В търсене на приложение на оборудването правителството поръча на БАН да изготви анализ, който показа, че АЕЦ „Белене“ може да бъде рентабилна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker