Радев на Петрова нива: Тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг

Pan.bg 18 авг 2019 | 05:40 views (268) commentaries(1)
img 24chasa.bgНа Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си. Това каза президентът Румен Радев по време на Националния възпоменателен събор по повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде „Фокус“.

„Така години след тези паметни събития Михаил Герджиков описа една от най-трагичните, но и славни страници от нашата история. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост. Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“, отбеляза президентът Румен Радев. Той припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията. "От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българки водят епична битка за свобода, избирайки достойната смърт пред скотския живот. Въстанието е потопено в кръв – в Тракия избитите са хиляди, а селата – опожарени. Безкраен човешки керван поема по своя поход към земята на спасението, към свободна България. Неговата съдба обаче остава неразбрана. Това е несретничеството на тракиеца – такова бе то през 1903 година и през 1916 година. И свои, и чужди търгуват за негова сметка, докато той с цената на живота си защитава общонационална кауза, ще напише по-късно Михаил Герджиков“, каза още държавният глава.

„И ако никой през годините не изпълни дълга си пред тракийци, то нека днес, от това свято място, да заявим категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания
и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!“, посочи още Румен Радев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 18 авг 2019, 08:09
   
  7
   
  2

  румИне,МНОГО ТЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИШ НА ПАТРИОТ,НА МОРАЛИСТ ,НА ГЕРОЙ,
  КАКЪВТО НЕ СИ...!

  ПОЗНАВАМ ТЕ градски,МЕН ПОТОМЪКЪТ НА СЛАВНИТЕ ТРАКИЙЦИ ти другарю БЕЗПАРТИЕН
  Б$-ПАРИн ПРЕДАДЕ ДВА ПЪТИ В ПОЛЗА НА КОРУПЦИЯТА И КОПЕЛЕНЦЕТА ЧЕРВЕНИ ОТ ВВС-ООД.....,
  ПРЕДАДЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ ЗАРАДИ ЕДНА
  *УРВА,
  ПРЕДАДЕ ВВС-ООД ЗАРАДИ ЛИЧНАТА СИ КАРИЕРА....!

  ФАЛШИВ ГЕЙРОЙ си ,НАПРАВО ГЕЙрой ,
  И С ДЕЛАТА СИ го ДОКАЗВАШ,
  ДУМА НЕ ОТРОНВАШ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ В "армията"-,НЕДОСТИГА НА ХОРА,СРЕДСТВА, ДИСКРИМИНАЦИЯТА-
  КАЗУСЪТ АПЗ!!!

  НЕГОДНИК И КОМУНЯГА СИ РОГОНОСЕЦО!

  СКРИЙ СЕ И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ!

  P.S.

  ОТ ТАКВИЗ добри терпешевци И
  румИн ПЕДЕрадевци

  СМЕ ПОСЛЕДНАТА "държава" в ЕВРОПА!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker