Ген. Димитров разкри какво е заповядал Добри Джуров веднага след аварията в Чернобил

Pan.bg 12 юни 2019 | 00:34 views (907) commentaries(7)
img
.blitz.bg

Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986 г., във всички поделения на армията на Народна република България пристига заповед от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров. Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци. Забраняват се млякото и прясно сирене. Войниците не трябва да сядат и да лягат по земята на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.


Лентата на събитията отпреди 33 години в интервю за Радио Стара Загора чрез своите спомени връща генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. По време на черните събития, които по впечатляващ начин припомни хитовият американски сериал „Чернобил“, той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград. „Официално никой не ни каза причината за тази заповед.

Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване. Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът. Новата заповед напълно потвърждава опасенията на офицерите, че някъде има ядрена катастрофа. Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига месец по-късно...

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/gen-dimitrov-razkri-kakvo-e-zapovyadal-dobri-dzhurov-vednaga-sled-avariyata-v-chernobil_news678935.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  гигентий 12 юни 2019, 08:21
   
  4
   
  11

  Народна република България
  Девет милиона овце.
  Един цял народ овце.
  До 1996 г. ядяха в казармите консерви с реколта от 1986.
  Цял народ облъчени изроди.
  И няма доказателства за нищо. И деца нямат. На дъщеричка се радва, скопеният от руските комунисти българан.

 2. #2
  THUNDER 12 юни 2019, 09:08
   
  9
   
  1

  България е втората държава след Украйна с най-много погълната радиация от населението. Има си статистики за това. Докато в другите страни взимат мерки.
  Как може Румъния, която е съседка на Украйна и в пъти по-голяма страна, хората да са поели по-малко радиация отколкото в България ?

  Защото докато другите държави взимаха мерки, тук вестник работническо дело пишеше, " Клевета е че е избухнала атомна централа, в развитият социализъм не става така, лапайте марули, пийте мляко, яжте месото на кравите "

  Радиоактивният облак вали над България, а децата манифестират, докато червените другари ги наблюдаван на сушинка.

 3. #3
  Беее... миндил 12 юни 2019, 12:30
   
  2
   
  8

  Вземи се гръмни бееее миндил. Сигурно си бил на баща си в ташаците когато стана аварията. Най пострадали бяха Беларус,Русия,Скандинавия като цяло и в частност Норвегия,както и регионът на Алпите,което обхваща части от Германия,Италия,Франция,Австрия,цяла Швийцария. Към 4-5-ия ден радоиаткивното замърсяване достагна Беларус и Русия,към срадата на м.май Скандинавия и към края на май го хванаха и в регоина на Алпите. В България беше констатирано след Алпите. КъФ радиоактивен облак ми плещиш за 1-ви май след като радиоактивното замърсявяне дойде над България един месец по-късно? Май много си гълтал като гъска дУмократични писаници ? Жалко ако си овенен,защото явно дисциплината защита от оръжиятя за масово поразяване ти е терра инкогнита, а още по-малко какво е радиация,проникваща радиация и радиоактивно зъмърсявяне.

 4. #4
  ducho 12 юни 2019, 13:05
   
  4
   
  1

  Тогава служех в Станке Димитров (Дупница). Наистина имаше такава заповед и доколкото можахме я изпълнихме. Но си спомням, че децата ми си играеха навън, защото нямаше информация за аварията. По онова време имаше документ, в който бяха изброени доста неща забранени за оповестяване чрез медиите. За военно време такъв документ е необходим, но за мирно време може би не чак толкова. Но тогава нали бяхме "лагер", който капиталистите дебнат само да нападнат, ако задремем. А оттатък границата хората си живееха спокойно. При нас по време на празници се стигаше до заповеди на висшето командване, които сега (пък и тогава) изглеждат направо идиотски. Но какво да се прави, времето беше такова.И не ми говорете, че е имало борци срещу комунизма. И тогава и сега в България властва конформизма.

 5. #5
  Само в армиятя 12 юни 2019, 15:09
   
  2
   
  3

  Наистина май 99% са били конформисти и уплашковци,че даже не са смеели и западните радиостанции да слушат на къси вълни. Като дойде заповедтта за честото мерене на радиацията и да се ядят само консерви веднага се сетихме за какво по принцип става дума и още същата вечер врътнах на КВ по ефира. Ами и западняците над седмица само съобщаваха за аварията общи приказки и указания по принцп за предпазване от радиоактивно заразяване.Казваха,че,отивал облакът на север към Белорусия. Никакъв радиоактивен дъжд нямаше на 1 май защото облакът по това време беше в Русия и Белорусия или най-много да беше тръгнал към Скандинавия. Към средата на май изпищяха Норвегия и Швеция. Вече се знаеше от какви частици се състои,кои са се разпаднали и в бизко време ще се разпаднат и кои няма. Разбра се,че и най-застрашени са високите места,т.е. планините. Нашето поделение беше в средно висока планина ,ама в дупка и като мерехме радиоактивния фон по едно време от дивизията започчнаха да ни надигат защо отчитаме завишени стойности в малък размер,демек мерим формално. Вярно,че от западните станции чухме,че по-засегнати ще са високите места и тогава Началник щаба прати химиците да измерят фона на 4-3 километра по баирите. Наистина измериха два пъти по-висок фон. Сега чета разни учени как намерили горещи частици още на 30-ти април или 1-ви май. Били ги хванали с мокър вестник - бла-бла-бла,тра-ла-ла. Как пък нашите плешипутарници откриха горещита честици с мокър вестник,пък финландци,шведи,порвежци и половин Европа и хал хабер си нямаха? Аман от ПОСТгерои и ПОСТоткриватели. Нямям спомен учен да е мъцнал нещо полезно по това време.Мишоци бяха. Само в армията хората бяха реалисти и наясно с проблема.

 6. #6
  THUNDER 12 юни 2019, 16:01
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Миндил ще викаш на баща си ..

  Украйна,Беларус, Русия, това беше СССР една държава и още повече зоната на аварията.

  Не случайно казах, че си има статика, и в тая статистика Румъния, Сърбия ( Югославия ) , Гърция са далеч по назад от нас.

  Говорил съм си със сърби по този въпрос, как са ги предупредили да не излизат на вън, да не се консумират зеленчуците от градина, прибрали стадата на яслово хранене.

  Като ти чета писаният, почвам да разбирам Костов що така псува.

  Как беше социалистическият болен е най-здравият болен !
  Социалиситческата радиация е полезна !
  Социалиситческият тумор е най-големият тумор !

  То и в други държави имаше социализъм, ама там взимаха мерки !

  Дядо ми още пази оня червен парцал, къде пише : Капиталистическа лъжа за фалшива авария в Чернобил.


 7. #7
  Пиле в кълчища 12 юни 2019, 18:31
   
  2
   
  1

  Еееее, то не иде един път да цитираш Украйна като отделна държава когато ти изнася,пък втори път като СССР. Статистиките ти важат,когато посочиш източниците.Най-засегнати бяха планинските райони в Европа. То и затова първи измериха високите нива на замърсяване в планините на Норвегия - просто натам отиде облакът след Беларус. По-късно високи нива бяха измерени най-вече в Алпите,но и във почти всички планини. Защо е така - уроци по ЗОМП няма да изнасям. Ако сега се случи нещо подобно,БА ще е като пиле в кълчища.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка