Турция каза, че с Русия срещата на върха за мира ще бъде по-ориентирана към резултати

Pan.bg 16 юни 2024 | 13:28 views (374) commentaries(0)
img
пан.бгТурция каза, че с Русия срещата на върха за мира ще бъде по-ориентирана към резултати
Олег Павлюк, Катерина Тищенко — събота, 15 юни 2024 г., 21:32 ч.

Фидан на срещата на върха за мира на 15 юни, снимка от Getty Images

Турският външен министър Хакан Фидан смята, че в случай на присъствие на Русия срещата на върха за мир в Швейцария "може да бъде по-ориентирана към резултати".

Източник: Фидан в реч на пленарната сесия на срещата на върха на 15 юни, съобщава "Европейска истина"

Подробности: Фидан посочи, че участниците в срещата на върха в Швейцария знаят за "формулата на мира" на Украйна и спомена ултиматума на владетеля на Русия Владимир Путин за "мирни преговори".

"Независимо от предложеното съдържание и условия, това са важни стъпки и искрица надежда, от която да започнем. Всяка страна обаче смята действията на другата за продължение на по-широки военни усилия", каза той.

Ръководителят на турското външно министерство добави, че ако Русия присъства, "тази среща на върха може да бъде по-ориентирана към резултат".

„Вярваме, че има нарастваща нужда от всеобхватна и приобщаваща стратегия, която използва дипломация и преговори, за да гарантира прилагането на вече предприетите мерки“, каза Фидан, цитирайки като пример постигнатото с посредничеството на Турция споразумение за „зърнен коридор“.


Какво предшестваше: Както знаете, Русия не участва в конференцията в Швейцария, като нарече събитието пристрастно, а страната, която ще бъде домакин – „откровено враждебна“.

Но ОП по-рано потвърди, че Украйна е готова да покани представител на Русия на втората мирна среща на върха, на когото ще бъде представен „съвместният план“, съгласуван от повечето държави по света.

Вижте и новото видео на ЕвроПравда за срещата на върха за глобалния мир с бившия външен министър Павел Климкин.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка