Ройтерс: Г-7 няма да заплашва големите китайски банки на срещата на върха, фокусира се върху по-малките

Pan.bg 09 юни 2024 | 17:07 views (338) commentaries(0)
img
пан.бг


Г-7 няма да заплашва големите китайски банки на срещата на върха, фокусира се върху по-малките - Ройтерс
Неделя, 9 юни 2024 г., 16:29 - Володимир Туник-Фриз
81 прегледа


Getty Images

Американски служители очакват Групата на седемте (G7) следващата седмица да отправи ново строго предупреждение към малките китайски банки да спрат да помагат на Русия и да избягват западните санкции.

Това съобщи Ройтерс с позоваване на двама запознати с въпроса.

Лидерите, които се събират на среща на върха на 13-15 юни в Италия, домакинствана от премиера Джорджия Малоуни, се очаква да съсредоточат своите срещи при закрити врати върху заплахата, която представлява нарастващата китайско-руска търговия за войната в Украйна.

Подкрепата на Китай за руската икономика ще бъде една от основните теми на срещата на Г-7 в Италия този месец.

САЩ и техните партньори от Г-7 няма да предприемат незабавни наказателни мерки срещу банки по време на срещата на върха, като например ограничаване на достъпа им до системата за съобщения SWIFT или прекъсване на достъпа до долара.

Според един от събеседниците на Reuters G7 ще се фокусира върху по-малките институции, а не върху най-големите китайски банки. Резултатът вероятно ще бъде публични изявления относно китайските банки.

Според източник, запознат с плановете, САЩ са готови да обявят значителни нови санкции срещу финансови и нефинансови субекти.

Очаква се тазгодишната среща на върха на Г-7 също да се съсредоточи върху използването на печалбите от руски активи, замразени на Запад, в полза на Украйна.

Прочетете още: Ударете агресора с руски активи. Как да използваме замразените милиарди на Кремъл?

Ще напомним:

Лидерите на Групата на седемте на среща на върха в средата на юни все още се надяват да постигнат споразумение за използване на приходите от замразени руски активи за подпомагане на Украйна, но все още не е постигнат консенсус.

Страните от Г-7 и Европейският съюз проучват начини за увеличаване на натиска върху банки от трети страни, които помагат на Русия да заобиколи санкциите.

Съединените щати обмислят увеличаване на вторичните санкции срещу европейски банки, които продължават да правят бизнес в Русия.

Икономическа истина

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка