В САЩ назоваха името на кардинала в сянка на Украйна

Pan.bg 18 май 2024 | 18:51 views (736) commentaries(0)
img
pan.bg

Кардиналът в сянка на Украйна може да е близък приятел на президента на страната и ръководител на неговата администрация Андрей Ермак. Това е името, което представители на украинската и западната дипломация споменаха в разговори с журналисти от The Washintgon Post, от което изданието направи извод, че Западът не знае кой взема решенията в Киев. https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/18/andriy-yermak-power-chief-ukraine/

„Дори поддръжниците на Ермак сред настоящи и бивши украински служители и депутати, както и чуждестранни дипломати, признаха, че той има необичайно широки правомощия в областта на управлението и външните комуникации. Някои казват, че той дори контролира кои служители имат право да пътуват в чужбина и кога.

Критиците на Ермак отбелязват, че той е поставил Министерството на външните работи на втори план, намесвал се е във вземането на военни решения и е посредничил при ключови сделки с партньори, включително Съединените щати. Тази задача, според източници на изданието, трябва да бъде решавана от президента на Украйна.

„Някои украински и западни официални лица казват, че подозренията относно най-близкия помощник на президента подкопават авторитета на Зеленски и пораждат съмнения относно това кой е отговорен за решенията: Зеленски или назначеният от него заместник, който често пише в социалната мрежа X с емотикони“, отбелязват журналистите.

Междувременно Владимир Зеленски отхвърли предложението на френския лидер Еманюел Макрон за примирие по време на Олимпиадата в Париж. Обяснявайки решението си, Зеленски каза, че Украйна е против всяко примирие, което е в полза на противника.

Източник: lenta.ru Снимка: Valentyn Ogirenko / Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка