Президентът: Постиженията и постоянството на българските творци, учени и общественици дават увереност за бъдещето на България

Pan.bg 16 май 2024 | 15:41 views (424) commentaries(0)
img Pan.bg

Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята и творческата сила на българския народ. Те са и източник на гордост и дават увереност за бъдещето и просперитета на България. Това заяви държавният глава Румен Радев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици в областта на медицинското образование и наука, историята и литературата, изкуството и художественото образование, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса, и д-р Ваня Монева. Държавният глава отбеляза значимите достижения и талант на отличените, оценени не само от българската общественост, но и намерили признание отвъд пределите на страната ни. Румен Радев изрази признателност и уважение към техния безспорен принос за утвърждаването на национален дух и самочувствие на България и за развитието на българската култура, образование и наука.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност“, посочи държавният глава и отбеляза, че със своите значими успехи отличените допринасят за утвърждаването на изконни ценности, които са здравата основа, върху която трябва да се гради съвременна България.

Лъчезар Трайков получи отличието по повод неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврологията, както и за заслугите на цялостната му дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.

С почетен знак беше отличена Илза Пъжева по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука.

Иван Гранитски беше удостоен с Почетния знак на президента за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научен принос към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност. Отличието е и по повод неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев беше отличен с Почетния знак на президента по повод неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научен принос към развитието и издигането на авторитета на съвременната българска историческа наука. От негово име отличието беше прието от неговата съпруга Цветанка Бунджулова.

За приноса му като уважаван художник и университетски преподавател, както и за неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство и във връзка с неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева получи отличието по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния й творчески юбилей. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и посочи, че отличените на церемонията достойно, почтено и упорито ежедневно работят за изграждането на основните ценности и насоки на обществения ни живот. Акад. Трайков отбеляза, че по техния път е необходима подкрепата на управляващите, които за съжаление, улисани в техните политически цели, не винаги съумяват да надскочат злободневието и да дефинират истинските приоритети на нашия обществен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“ от хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът: Постиженията и постоянството на българските творци, учени и общественици дават увереност за бъдещето на България

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка