/ВИДЕО/: Политолог посочи пет места по света, където скоро може да започне война

Pan.bg 19 апр 2024 | 12:25 views (894) commentaries(0)
img
pan.bg

Юрий Светов говори за вероятните сценарии за въоръжени конфликти в света.

Руският политолог Юрий Светов в интервю за журналисти на телевизионния канал "360" каза, че има пет ключови точки на геополитическата арена, в които има голяма вероятност недоволството и местните сблъсъци да прераснат в пълномащабна война.

Експертът допълни, че световният интерес към украинската криза постепенно изчезва, тъй като Близкият изток започва да „гори“.

Като втора гореща точка анализаторът посочи Балканския полуостров. Той предположи, че Сърбия и Молдова ги очаква въоръжен конфликт, но не помежду си, а със съседите им. По-специално, Кишинев може да се противопостави на Приднестровието и Гагаузия, ако иска да направи републиката част от Румъния.

„По тази причина президентът прие румънско гражданство и молдовският език беше преименуван на румънски. Или второ, за присъединяване към ЕС, за което ще се проведе референдум през есента, с което не са съгласни Приднестровието и Гагаузия това”, каза Юрий Светов, политолог.

Сръбският политически елит преследва подобни цели. В Белград искат да станат част от „златния милиард“, но не всички жители на страната са съгласни да станат васали на онези страни, които наскоро бомбардираха страната по време на югославския конфликт. Сега колективният Запад се възползва от разделението на мненията в обществото, а Европейският съюз има нужда от Сърбия, за да се откаже от претенциите си към Косово и да се превърне в „послушна“ на Брюксел държава.

Следващите претенденти за ролята на участник във военен конфликт ще бъдат страните от Южен Кавказ. Експертът припомни, че Европейският съюз дърпа Армения и Грузия в ЕС, но накрая може да ги очаква съдбата на Украйна.

Светов смята, че Ереван може да се изправи срещу Баку. Освен това, политологът спомена ситуацията в африканските страни, както и замразения конфликт в Южна и Централна Америка. По-специално става дума за факта, че Венецуела е предявила претенции към Кооперативната република Гвиана за нефтени територии.

По-вероятният конфликт обаче остава нерешеният проблем между Китай и Тайван.Източник: piter.tv Снимка: REUTERS/Amir Cohen /glavny.tv Видео: Вконтакте / Телеканал 360

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка