Otbrana.com: Народното събрание ще определи формированията за допълване на въоръжените сили във военно време

Pan.bg 28 фев 2024 | 23:06 views (427) commentaries(0)
img Решението произтича от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика и промените в структурата на Въоръжените сили.

Спирдон Спирдонов

В парламента е постъпило предложение на правителството за определяне на военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, съгласно приложение, което е поверително. Проекторешението е разпределено в Комисията по отбрана. При гласуването му от народните представители ще бъде отменено предишното решение от 25 октомври 2013 г.

Съгласно разпоредбите на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, Министерският съвет предлага, а Народното събрание определя военните формирования и структури за допълване на Въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.

Решението произтича от провеждащия се стратегически преглед на отбранителната политика. „Паралелно с дейностите по усъвършенстване на отбранителния мениджмънт, отбранителна аквизиция и други, в Министерството на отбраната беше извършен преглед на отбранителните способности и структурата на силите. В резултат на това е изведена необходимостта от актуализиране на определените с Решение на 42-ото Народното събрание военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили“, отбелязва правителството.

Предложението е продиктувано от извършената през 2021 г. промяна в структурата на ВС и формирането на две нови командвания в състава на Българската армия, промяната в задачите, изпълнявани от ВС, произтичащи от изискванията на предварителните планове на Алианса, прилагането на новия модел на силите на НАТО, както и в контекста на дейностите по разработване на плановете на въоръжените сили на Република България.

Във връзка с това е било идентифицирано намаляване на сроковете за готовност, което извежда необходимостта от прилагане на смесен подход при формиране и комплектуването на част от формированията, т.е. нарастване на мирновременните структури с необходимото количество допълнителни структури и личен състав от запаса.

Било е отчетено също, че в края на 2022 г. с Постановление № 416 от 2022 г. Министерският съвет определи структурите от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост, които се включват във въоръжените сили във военно време, като същите остават валидни и не е необходима тяхната актуализация.

В този контекст и с цел осигуряване развитието на отбранителните способности на въоръжените сили за военно време, както и за гарантиране на националната и съюзната сигурност е необходимо Народното събрание да определи военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, е изводът в мотивите към проекторешението.

Снимка www.landforce.armf.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка