Полковник Бретън-Гордън: Неуспешното изстрелване на МБР Trident подкопава престижа на Британия

Pan.bg 23 фев 2024 | 07:20 views (496) commentaries(0)
img
pan.bg

Неуспешното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) Trident от подводницата HMS Vanguard подкопава военната репутация на Великобритания. Това мнение е изразено в статия, публикувана в Times, от пенсионирания полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън. https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/21/trident-launch-failure-britain-nuclear-deterrent-putin/

Според полковника, рискът от ядрен обмен между Великобритания и Русия днес е по-висок, отколкото през Студената война. Поради тази причина едно неуспешно изстрелване на междуконтинентална ракета от подводница би могло неуместно да демонстрира неефективността на ядрения щит на Обединеното кралство.

Полковникът счита, че руският президент Владимир Путин може да гледа на Trident като на глупост, в резултат Обединеното кралство „може да се окаже в ситуация, в която ще трябва да отблъсне руска инвазия в Балтика с малкото танкове, които все още има“.

За да се избегне публичността на подобни неприятни инциденти, Бретън-Гордън предложи да се класифицира всяка информация за неизправности в работата на системите за възпиране и да не се рискува британският отбранителен потенциал.

На 21 февруари британската ракета падна по време на тестване и потъна до подводницата, където по това време беше министърът на отбраната.

Същия ден британският парламент поиска разследване на инцидента.

Преди това британски самолетоносач не успя да участва в учения на НАТО заради повреда.

Източник: gazeta.ru Снимка: U.S. Navy

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка