Във Франция прогнозират конфликт между Украйна и Запада

Pan.bg 03 окт 2023 | 08:26 views (1450) commentaries(0)
img
pan.bg

Украинските бежанци могат да бъдат решение на демографските проблеми за западните страни, но това може да усложни отношенията между Запада и Украйна и дори да предизвика нов конфликт. Това съобщи френското издание Le Monde.

Така Ален Блум, директор на изследванията във Френския институт по демография, смята, че Украйна изпитва трудности поради емиграцията на жени и деца, които представляват до 80% от бежанците. Освен това, майките пътуват до европейски страни със синовете си, които са близо до наборната възраст - това значително намалява военния потенциал на Украйна.

Приемащите държави, посочва изданието, интегрират децата в образователната си система, което допринася за решението украинските семейства да останат на тяхна територия в продължение на много години. Експертите отбелязват, че за да запази демографията, Киев ще трябва да предложи „прилични следвоенни условия, възприемайки европейския модел на демократично и икономическо развитие и провеждайки привлекателна миграционна политика“.

Статията говори за бързия темп на изтичане на населението от Украйна: за 30 години около страната са напуснали 10 милиона души.

Преди това изследовател от Фондацията за наука и политика в Берлин, пенсиониран германски полковник Волфганг Рихтер, в интервю за ZDFheute каза, че въпреки възможността за намаляване на военната помощ за Киев, много по-важно е, че в бъдеще Украйна ще загуби своя човешки потенциал и ще се сблъска с демографски проблеми.

Източник: gazeta.ru Снимка: Volodymyr Kogutyak, Facebook / rubryka.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка