Може ли военнослужещ да стане кмет?

Pan.bg 24 сеп 2023 | 12:13 views (447) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Да, но трябва да побърза. Като му свърши мандатът, ще се върне на длъжността си в съответното военно формирование.

Спирдон Спирдонов

Засега няма данни военнослужещ (не от резерва и запаса) да е кандидат за кмет на предстоящите местни избори, въпреки че законът го разрешава. Неизвестните, относно кандидатите за местните избори, ще приключат на 26 септември (вторник), когато е крайният срок да бъдат подадени кандидатските листи в общинските избирателни комисии и да бъдат регистрирани те, обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в по Дарик радио. Така че има време и за такъв прецедент.

Военнослужещият има право да се кандидатира за изборна длъжност. Ако е независим и го изберат за кмет, е в неплатен отпуск в рамките на мандата и пак е военнослужещ. Този въпрос е уреден в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Законодателят е казал, че военнослужещият може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет при условия, определени със закон.

Уточнено е, че военнослужещ, регистриран за кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция, се освобождава от военна служба след обявяване на регистрацията от съответната избирателна комисия. Изборният кодекс регламентира, че не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от Въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване”, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

Другият казус е, че военнослужещият, избран за президент, вицепрезидент на Републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет от независима листа, ползва неплатен отпуск за времето на мандата и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваните военно звание и квалификация.

Законът за отбраната и въоръжените сили казва още нещо: „Военнослужещите не могат да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа.“ Т.е. обличат нещо друго и отиват на партийнополитическа сбирка.

Според закона има и друга политическа перспектива за военнослужещия. Ако е назначен за министър-председател, министър или заместник-министър в служебно правителство, той се смята в неплатен отпуск и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваните военно звание и квалификация. Така че това е шанс при следващо служебно правителство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка