The Washington Post: Украйна пред логистични проблеми с приемането на танкове

Pan.bg 27 яну 2023 | 21:13 views (544) commentaries(0)
img
пан.бг

Украйна е изправена пред логистични проблеми при приемането на танкове - WP
Евгений Кизилов — петък, 27 януари 2023 г., 17:25 ч.

Getty Images

Западните партньори са обещали на Украйна различни модели танкове, които имат различни срокове на доставка и уникални логистични пречки.

Източник: американското издание на The Washington Post с позоваване на свои източници

Подробности: Авторът на статията припомня, че Украйна очаква прехвърлянето на танкове Challenger 2 от Великобритания, танкове M1A2 Abrams от САЩ и Leopard 2 от Германия и няколко други страни от Европа и света.

Сони Бътъруърт, експерт по танкове в компанията за отбранително разузнаване Janes, казва, че комбинацията от различни системи прави тези танкове "доста логистично трудни".

Според него сега Украйна воюва със стари съветски танкове Т-72 и може да изглежда, че за успешна битка срещу Русия е достатъчно просто да се снабди със западна техника. Но в дългосрочен план използването на няколко вида танкове може да създаде логистични проблеми.

„Украинците ще работят с няколко различни вида оборудване и ще трябва да се погрижат да бъдат снабдени с необходимите резервни части в съответните звена“, отбелязва Бътъруърт.

Американски служител, запознат с въпроса за бъдещите доставки за Украйна, казва, че въпреки че украинската армия е демонстрирала значителна способност да поддържа американско оборудване на бойното поле, експлоатацията на Abrams изисква значително обучение, включително обучение, което трябва да бъде организирано извън Украйна .


И с другите танкове не всичко е наред. Според експерти, интервюирани от изданието, британският Challenger 2 използва боеприпаси, които се различават от стандарта на НАТО, а запасите от танкове Leopard 2 в различните страни имат фини разлики, дори и да е един и същи модел. Испанският Leopard 2 A4, например, може да има различна система за управление на огъня или радиосистема от финландския.

Това беше предшествано от:

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Съединените щати ще прехвърлят на Украйна 31 танка M1 Abrams и резервни части.
в сряда германското правителство официално обяви решението да прехвърли основните бойни танкове Leopard-2 на въоръжените сили и да разреши реекспорт към други страни, които също искат да направят това.
Според Spiegel на този етап европейските съюзници обсъждат съвместно прехвърляне в Украйна на общо 80 основни бойни танка Leopard 2, за да формират два батальона от 40 машини.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка