Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието, не на F-16

Pan.bg 11 авг 2022 | 19:08 views (550) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg

Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила", заяви министърът на отбраната

Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV в първото си интервю служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.


"Има сключен договор за 8 F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила", допълни той.

По думите му армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана.

"Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени", каза Стоянов.

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит, допълни министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла.

"Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.

Офертата за новите 8 самолета F-16 е един изключително сложен документ, обемен и трябва много внимателно да бъде прегледан и прецизиран, обясни Димитър Стоянов.

"Такъв преглед на тази оферта беше направен от предходното правителство съвместно с Военновъздушни сили. Това, което ни предстои на нас, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание след конституирането му. Там също да бъде гласуван. И продължаваме нататък с предложение за договор, което трябва да мине по същия път - през Министерски съвет и след това през Народното събрание. Това е процесът, който трябва да бъде извървян и няма как да бъде пропуснат. Затова и отчитайки кога са изборите, кога може да бъде конституирано Народното събрание, кога ще бъдат създадени комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 година", отбеляза министърът.

Той допълни, че очаква до края на тази и другата седмица в началото да бъдат готови с проекта за инвестиционен разход, който да чака решение на Министерски съвет. По думите му става въпрос за 1,3 милиарда долара.

Относно допуснатите 10 млн. долара загуби от лихви при сделката за първите изтребители F-16, министърът обясни, че през август 2019 година са преведени 1,2 милиарда долара в доверителен фонд за F-16.

"Това са средства, които стоят в този фонд и се черпят единствено само с разрешение на българската страна, когато нещо бъде изпълнено по договора. Но сме изпуснали един друг важен инструмент - ако тези пари с тристранен договор между Министерство на отбраната, доверителния фонд и Федералната банка на щатите, бяха прехвърлени във Федералната банка от банкова сметка, те щяха да ни носят определени дивиденти. Това е направено от Министерството на отбраната. И министър Каракачанов, и министър Панайотов, и министър Янев и следващият министър Заков са работили в тази посока, има направени анализи от БНБ, внесено е в Народното събрание. За съжаление, не е влязло в дневния ред на Народното събрание и не е гласувано. Това е международен договор, още повече, че в Закона за бюджета е записано, че трябва да бъде гласувано този трансфер, като международен договор. Не е направено, не знам какви са причините", обясни Димитър Стоянов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка