Военната академия се включи в проект за развитие на нови способности

Pan.bg 06 юли 2022 | 14:44 views (459) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Военна академия „Георги С. Раковски се включи в проекта: “Изграждане и развитие на Център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска (КВАЗАР)”. Това стана с подписването на Меморандум за сътрудничество от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев, директора на Института по роботика на БАН доц. Август Иванов и ръководителя на Центъра за компетентност академик Чавдар Руменин. Общата цел е използване възможностите на проекта за съвместно разриване на научни дейности и разработки в областта на сигурността и отбраната. Подобен Център, отсъства както в ЕС, така и в България. По тази причина ЕК и НАТО определят квантовата комуникация, заедно с роботиката, като хипертехнологии на 21 век. Това е ясно изразена ниша, която чрез капацитета на партньорите, ще стане водещо направление с мултидисциплинарна важност, стана ясно при представянето на проекта от доц. Иванов, в което се включи и капитан II ранг Борислав Николов от ВВМУ.

Партньори по проекта са още Институтът по роботика "Св. Ап. и Ев. Матей" при БАН (водеща организация), Институтът по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ с Център по хидро- и аеродинамика при БАН, ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, НВУ “Васил Левски”, Техническият университет – Габрово, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Геолого-географският факултет към СУ “Св. Климент Охридски” и Сдружение “Съвременни летателни технологии”. Бюджетът е 13,5 млн. лв., а срокът за изпълнение - 60 месеца, считано от 1 юни 2018 г.


Проектът, посочи генерал-майор Дочев, дава възможности на нашия академичен и научно-изследователски състав за развитие и включване в нови иновативни дейности. От друга страна, продължи той, да ползва възможностите на Центъра КВАЗАР, както за изследвания, така и за провеждане на курсове на ниво, което отговаря на нашето съвремие и на променената среда за сигурност. Очаква се това сътрудничество да доведе до създаване на нови способности на академията, за да се провежда обучение не само в сегашните 13 магистърски, 10 докторски и 2 бакалавърски програми, а катедрите да се разглеждат, като платформи за конфигуриране на носи специалности, в съответствие с потребностите.

Военна академия ще се включи в първите три пакета на проекта, каза нейният началник. Те са по проблемите на квантовата комуникация, интелигентните системи за сигурност и управлението на риска. Какъв ще бъде приносът ви, с оглед на участието на НВУ и ВВМУ, попитахме генерал-майор Дочев. „По същество ние осигуряваме оперативното и стратегическо ниво на военния компонент в този проект. Военните училища най-вероятно ще работят и по четвъртия пакет „Иновативни сензорни технологии с многофункционално предназначение“, отговори той. Първата среща по самите пакети ще бъде през този месец, а в началото на учебната година ще бъдат конкретизирани ангажиментите на академията. Целта е, подчерта генерал-майор Дочев, да постигнем ефекти и резултати, които са полезни за цялата програма. Основание за това, заяви той, са подготвените специалисти, с които разполагат различните катедри и структури на академията.

И още една новина от генерал-майор Дочев. В нашия институт, съобщи той, една от секциите работи по събиране на емпирични данни за хода на войната в Украйна. Цялата информация ще бъде обработена и ще доведе до изменения на учебните програми, за да имат готовност българските офицери да воюват в една евентуална бъдеща война.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка