В САЩ прогнозират загуба в новата "студена война" с РФ и Китай

Pan.bg 23 юни 2022 | 09:24 views (1175) commentaries(0)
img
pan.bg

Американският икономист, носител на Нобелова награда по икономика за 2001 г. Джозеф Стиглиц написа в статията си за портала Sheerpost, че САЩ са влезли в нова "студена война" с Русия и Китай, в която е заложена на карта глобалната хегемония от страна на Запада, а не защита на ценностите.

Той отбеляза, че американските лидери представят борбата, като конфронтация между демокрация и авторитаризъм. В същото време те активно насърчават системните нарушители на правата на човека, като Саудитска Арабия, посочва авторът на публикацията.

"Подобно лицемерие предполага, че това, което наистина е заложено, поне отчасти, е глобалната хегемония, а не ценностите", - се казва в материала.

Според Стиглиц, САЩ са били "очевидно номер едно" в света в продължение на две десетилетия след падането на Желязната завеса. След това обаче имаше „погрешни войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастващо неравенство“. Това постави под съмнение лидерството на Вашингтон в световната политика, смята икономистът.

Както счита учения, Китай неизбежно ще изпревари САЩ икономически. Според него, САЩ няма да могат да спечелят победа "в новата конкуренция на великите сили", тъй като имат нужда от съюзници. Въпреки това през последните години, както отбелязва авторът, съюзниците на САЩ имат все повече причини да се съмняват в надеждността на Вашингтон като партньор.

По-рано Андрей Кочетков, водещ анализатор в отдела за глобални изследвания „Открытие Инвестиции“, заяви, че основният коз на Съединените щати в битката за преразделяне на света е американската финансова система, водена от долара.

Източник: gazeta.ru Снимка: cdn.ren.tv

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка