Във Великобритания разказаха за руското „бойно поле на бъдещето“

Pan.bg 18 юни 2022 | 10:01 views (1291) commentaries(0)
img
pan.bg

Лариса Браун, анализатор на вестник The Times, позовавайки се на доклад на аналитичен център Civitas, каза, че Русия ще превърне Арктика в „бойното поле на бъдещето“, във връзка с което страната увеличава военната и икономическа активност в този регион.

В статията си тя посочи, че този доклад призовава западните страни да се „събудят“ заради дейността на Руската федерация в Арктика. Авторите на доклада отбелязват, че през последните години Русия е разположила в региона 50 военни съоръжения. Според тях, това показва предстоящото превръщане на Арктика в място на геополитическо съперничество.

Браун също така посочи в публикацията, че топенето на ледниците поради глобалното затопляне отваря нови търговски пътища в Далечния север, което поражда опасения сред европейските страни относно засиленото съперничество. Тя обърна внимание на факта, че при отваряне на трасето през Северния морски път времето за преминаване от Шанхай до Ротердам ще бъде намалено с две седмици.

В доклада на Civitas се говори и за заплахата Москва да приеме закон, задължаващ превозвачите да се обръщат за лоцмани на кораби към Русия.

Освен това, в материала се казва, че Арктика има огромни запаси от редкоземни метали, като цинк и никел. Според авторите на доклада, такива значителни находища на полезни изкопаеми ще позволят на Русия да увеличи доставките за Китай.

Източник: gazeta.ru Снимка: Министерство на отбраната на Русия/РИА Новости

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка