Около 1100 военнослужещи със 160 машини са гасили пожари и ликвидирали последствията от наводнения тази година

Pan.bg 02 дек 2021 | 14:35 views (396) commentaries(0)
img Формирования за овладяване или преодоляване на последиците от бедствия /ФОППБ/ от Сухопътните войски /СВ/ с около 1100 военнослужещи и 160 машини са участвали в 17 случая на гасене на горски и полски пожари и ликвидиране на последствията от наводнения тази година. Това посочиха от Министерството на отбраната /МО/ в отговор на запитване от БТА за участието на военни формирования от Българската армия в помощ на населението по нейната трета мисия – “Принос към националната сигурност в мирно време”.

Екипажи на Военновъздушните сили /ВВС/ са изпълнили 65 полета, като са хвърлили вода около 700 пъти за потушаването на пожари в труднодостъпни терени.

Сред големите пожари, в чието гасене са участвали военнослужещи от Сухопътните войски и вертолети от ВВС, са горският пожар, възникнал северно от Карлово и обхванал борова гора; големият горски пожар в Рила; пожарите в землищата на селищата Югово и Нареченски бани в Родопите; пожарите, възникнали край село Черничево и село Старосел, Община Хисаря; големият горски пожар в труднодостъпен район край село Петрово, Община Сандански; големите горски пожари край село Свирачи, Община Ивайловград, и село Петрово, Община Сандански; пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, пожарът над село Розино, община Карлово; големият пожар в землището на село Брягово, област Хасково; големият горски пожар в района на Община Твърдица, Област Сливен. През февруари специализиран екип от Сухопътните войски е оказал помощ на жителите на бургаското село Димчево, след наводнението от придошлата река Факийска.

Военни транспортни самолети и вертолети от състава на ВВС са изпълнили 10 полета в страната и в чужбина за задачи по търсене и спасяване, медицинска евакуация и транспортиране на помощи. Сред тях са полети за транспортиране на 3-месечно бебе за лечение в Париж, полет за транспортиране на млада жена от Варна за лечение в София, авиомедицинска евакуация на карантинирани ученици, заразени с COVID-19, от Австрия и от Испания до България, спасителна операция по търсене и евакуиране на жена, пострадала в Пирин, транспортиране на хуманитарна помощ до Хърватия.

За търсене и спасяване с вертолети от състава на Военноморските сили са изпълнени две операции. Плавателни средства са се включили в спасителната операция по разтоварване на товара от заседналия кораб “Вера Су”.

През годината на територията на страната са унищожени 145 невзривени боеприпаси от различен тип и калибър, като са изпълнени 56 дейности по обезвреждане с около 274 военнослужещи и 130 машини. От извършения анализ на вида на откритите невзривени боеприпаси може да се направи изводът, че повечето са от Втората световна война и от взривните инциденти, станали през годините в производствени предприятия и складове на територията на страната, отбелязват от МО. Сред унищожените боеприпаси са авиобомби, противотанкови мини, мини, ръчни гранати, артилерийски снаряди, снаряди, гюлета, гранати и др., открити предимно при изкопни, ремонтни или земеделски дейности в различни населени места в страната.

На базата на изводи от дейностите в помощ на населението се предприемат стъпки за придобиване на нови екипировка и оборудване за специализираните екипи, посочват от военното ведомство. Изпълнените задачи по мисията “Принос към националната сигурност в мирно време” показват, че въоръжените сили притежават добре подготвени формирования със специфични способности и богат опит за действие в зони с повишен риск за оказване на помощ на населението, което ги прави важна и неотменна част от Единната спасителна система на страната, допълват от МО.

За изпълнението на мисията “Принос към националната сигурност в мирно време” във въоръжените сили има общо 99 формирования и две групи за евакуация на населението при евентуална авария в АЕЦ “Козлодуй” с общо около 2 690 души личен състав и 760 специализирани машини. Военнослужещите от тези специализирани екипи са в постоянна готовност за действие при спасителни или неотложни аварийно-възстановителни работи за овладяване или преодоляване на последствията от бедствия, както и за участие в превантивна или непосредствена защита на населението при бедствия и аварии. Те се подготвят и за действие при промишлени аварии, земетресения, тежки зимни условия, проучване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси.

За изпълнението на специални задачи ВВС поддържат в постоянна готовност за действие самолет C-27J Spartan /за транспортиране и евакуация/, вертолети AS-532-AL Cougar и Ми-17 /за гасене на пожари, транспортиране, евакуация, въздушно разузнаване и наблюдение от въздуха/.

Формированията разполагат с подходящо специално оборудване, водят целенасочена практическа подготовка и имат готовност да действат във взаимодействие с органите на държавната и местната власт на територията на цялата страна, посочват още от МО.

пан.бг
Източник: bta.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка