Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Стратегическият компас е отлична платформа за фокусиране усилията за изграждането на ЕС като активен фактор по сигурността

Pan.bg 26 окт 2021 | 17:47 views (368) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на МО


„Работата по Стратегическия компас предоставя отлична платформа за фокусиране на усилията за изграждането на Европейския съюз (ЕС) като активен фактор по сигурността в глобален аспект. Едни от най-трудните области за намиране на ефективни решения ще бъдат условията и използването на военния инструмент при управлението на кризи, повишаването на военния капацитет, включително системата за командване и управление, прагматичното общо финансиране, и разширеният диалог с НАТО по съвместните действия, основаващи се на общи интереси и единни оперативни стандарти“. Това подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на заседанието на Военния комитет на ЕС. Форумът се провежда на 25 и 26 октомври в Брюксел, Белгия.

Адмирал Емил Ефтимов акцентира на положените усилия от Въоръжените сили на България в подкрепа на текущите мисии и операции на Съюза, както и на увеличения принос за операциите в региона на Западните Балкани, които са важен фактор за сигурността в Европа. Той посочи увеличаването на българския контингент в резервните сили за операция „Алтея“ в Босна и Херцеговина и реалното участие на командирите и определените подразделения в годишното тренировъчно учение с щатното въоръжение и техника, проведено в района на операцията.


Началникът на отбраната изрази подкрепа за усилията по развитието на системата за бърз военен отговор на ЕС при справянето с кризи извън територията на Съюза. Той подчерта необходимостта от усъвършенстване на бойните групи на ЕС за по-ефективното им използване за по-амбициозни задачи, залегнали в Стратегическия компас.

По време на форума бяха обсъдени и други важни въпроси, отнасящи се до начините за подобряването на ефективността на съветническите и тренировъчните мисии на съюза. Целта е намаляването на адаптационния цикъл, както и подобряването на координацията с европейските институции и интегрирания подход на ЕС в регионите на мисиите.

В хода на дискусията по темата, свързана със сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на климатичните промени и сигурността, началниците на отбраната се обединиха около необходимостта от колективно увеличаване на усилията за адаптиране на мерките за справяне с извънредната ситуация в областта на климата. Адмирал Ефтимов приветства извършената до момента работа в тази насока и изказа увереност, че Министерството на отбраната и Щабът на отбраната ще продължат да участват в тези процеси. Той отчете засилващия се ефект на климатичните промени върху сигурността и произтичащите от това повишени изисквания към операциите и мисиите в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС.

Заседанието на Военния комитет завърши с отбелязването на двайсетата годишнина от неговото създаване, на което присъстваха негови предходни председатели.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка