Арестуван за шпионаж в "Арсенал" - учен, участвал в потушаването на щетите от Чернобил

Pan.bg 13 окт 2021 | 08:55 views (777) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: dir.bgД-р Сергей Зоненко открил нов закон във физиката, продал цялото си имущество, за да заживее у нас

Единият от арестуваните за промишлен шпионаж чужденци в завод "Арсенал" се оказа световноизвестен учен, изобретател с открития във физиката, приложими във военната индустрия, участвал в ликвидирането на опасностите след аварията в атомната централа в Чернобил.

Продал вила, апартамент и кола, за да напусне родината си и да дойде у нас със семейството си Казанлък е втората ми родина. Това изповядва д-р Сергей Зоненко пред ведомствения вестник на оръжейната фирма "Арсенал" "Трибуна", през февруари 2020 г. В публикацията той е представен като ръководител на направление "Кумулативни боеприпаси", а съпругата му Олга - като конструктор, разказва "24 часа".

До 17 септември двамата имали трудови договори с фирмата. Били в неплатен отпуск, след което

не се явили на работа. В началото на октомври в "Арсенал" открили, че липсват части от изделия и документи. Заподозрели отсъстващите чужденци. Според руската Уикипедия Зоненко е известен учен в областта на боеприпасите. Руски гражданин с украински произход, мъжът е роден през юни 1961 г. в Татарстан. Съпругата му, която е с една година по-малка от него, е гражданка на Литва. Двамата са семейство от 1984 година, имат син и дъщеря.

В неделя Окръжният съд в Стара Загора остави съпрузите и 24-годишния им син Вениамин за постоянно в ареста. На 5 октомври автомобилите, с които са пътували, бяха задържани на ГКПП Кулата, а в тях бяха открити образци и документи, за които се предполага, че са изнесени от оръжейната фирма и са нейна служебна тайна. Тримата са обвинени за изнасянето на чувствителна за фирмата информация - образци на изделия и документи. Подробности не се съобщават. Прокуратурата дори започна разследване срещу МВР и ДАНС за това, че са разгласили информация по разследването. От публикацията в заводския вестник "Трибуна" става ясно, че семейството е в България от 8 г. За да дойдат тук, продали кола, апартамент и вила в Москва.

Зоненко казва, че нямали намерение повече да се връщат в Русия. В началото искали да заживеят в Литва, накъдето ги теглели родовите корени на Олга, но там нещата не сработили. После избрали друга държава от ЕС - България, която Сергей бил посетил още през 1983 г. Тогава гостувал на Софийския университет като млад учен. Страната му харесала.

Най-напред семейството било в Бургас, където се задомява дъщеря им - тя вече ги радва с две внучета, после идват и намират професионален пристан в Казанлък.

В града синът им завършва училище, занимава се с програмиране. Освен това е добър тенисист и заради спорта живее през повечето време в Италия. Найвероятно затова и обвиняемите са задържани на Кулата - на път за Италия през Гърция. За себе си д-р Зоненко скромно казва, че има две хобита - пътешествията и футболния отбор "Реал" (Мадрид).

Не пропускал мач на кралския клуб. Веднъж пътували от Казанлък до италианския град Бари и обратно, за да отидат на концерт на Поало Конте. За кариерата му на прочут учен разказва повече руската Уикипедия, която му отделя подобаващо място. Научната му сфера е механика.

Той е кандидат на физикоматематическите науки от 1988 г. Член е на Руската академия на науките, но не е професор, както съобщиха медии. Като учен участвал в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобил и от тежкото земетресение в Армения. През 2002 г. открива физичен закон, който описва поведението на метала при взривове и благодарение на това свое откритие работи успешно по проблемите на взривната неустойчивост.

През 2010 г. патентова теория за производството на кумулативни боеприпаси, което му помага да се занимава с иновативни производства и в "Арсенал".

Преди да дойде в България, той работи в световноизвестна руска фирма за разработка и производство на най-съвременни боеприпаси, която напуска доброволно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка