Спирдон Спирдонов: Не е в моя стил, но ще напиша, че този Тукидид ме изкефи

Pan.bg 12 окт 2021 | 09:05 views (670) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Светна ме Сашо Воденичарски от Военната академия. Ще го напиша с главни букви: „НАРОД, КОЙТО ПРАВИ ГОЛЯМ РАЗЛИКА МЕЖДУ СВОИТЕ УЧЕНИ И СВОИТЕ ВОИНИ, НАКРАЯ ЩЕ ОСТАВИ МИСЛЕНЕТО НА СТРАХЛИВЦИТЕ, А БИТКИТЕ НА ГЛУПЦИТЕ.“ Много актуално! Казал го е древногръцкият военачалник и историк, автор на "История на Пелопонеската война" в 8 книги Тукидид през V в. пр.н.е. Той е първият историк, който не просто описва хронологично събитията, но и влага в тях елементи на обяснение и изводи за техните причини и следствия, което го прави на практика първият известен "политолог" в човешката история.

Така че днешните политолози и политици преди да коментират или да представят себе си, като по-добрите от останалите, трябва да попрочитат тези 8 книги, ако не са ги чели, разбира се.


И още нещо, казано от този политолог, което виждаме, че е много добре овладяно от партиите, след като научат резултатите от изборите. Когато спартанският цар Архидам попитал Тукидид (представител на знатен атински род - бел.прев.) кой е по-добър в юмручен бой – той или Перикъл, Тукидид отговорил: "Честно казано не знам. Дори аз да го поваля, той ще започне да уверява, че никога не е падал, ще убеди всички присъстващи и ще победи.“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка