Русия използва ситуацията в Афганистан и засилва военното си присъствие в Централна Азия

Pan.bg 17 сеп 2021 | 07:51 views (793) commentaries(0)
img
пан.бг


Полска преса: Русия използва ситуацията с идването на талибаните на власт в Афганистан, за да засили военното си присъствие в Централна Азия


Полската преса обсъжда срещата на върха на ОДКБ, която се провежда в столицата на Република Таджикистан. Както се оказа, полските експерти са притеснени от „физическото отсъствие“ на руския президент Владимир Путин на срещата на върха. Въз основа на това се изграждат всевъзможни конспиративни теории относно формата на срещата на държавите -членки на Организацията на Договора за колективна сигурност, както и решението на Путин да участва на срещата на върха под формата на видеоконференция.


По -специално, полският наблюдател Адам Гаафар заявява, че статутът на талибаните е труден проблем за повечето страни по света и в частност за Русия. Гаафар пише, че един от основните въпроси, обсъждани на срещата на върха на ОДКБ, е афганистанската тема. В същото време полският автор заявява, че „Москва и съюзниците вече са решили какво да правят с талибаните и че„ Москва се възползва от ситуацията в свои интереси “.

Полската преса отбелязва, че Руската федерация „използва ситуацията с идването на талибаните на власт в Афганистан, за да засили военното си присъствие в Централна Азия“.

Адам Гаафар:

Трябва да се припомни, че след като талибаните дойдоха на власт в Афганистан, руските военни заявиха готовността си за всеки сценарий на юг. Сега, на срещата на върха на ОДКБ, те се договориха за военно укрепване по южните граници на ОДКБ, за въоръжаването на присъстващите там войски със съвременни оръжия.

Полският автор посочва критиките, идващи от руския президент към САЩ и НАТО за хаоса, възникнал по време на изтеглянето на военни контингенти от Афганистан.

В Полша смятат, че Русия и Китай "се опитват да се възползват от ситуацията с" лошата организация "на операцията на САЩ, за да увеличат способностите си в афганистанско направление".

Използвани снимки:
ОДКБ


източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка