Великобритания се цели към враговете си с турски изтребители на бъдещето

Pan.bg 30 ное 2020 | 08:36 views (1240) commentaries(4)
img pan.bg
Източник: pogled.info

Най-старият геополитически съперник на Русия, Великобритания, намери нов начин да защити интересите си с чужди ръце. Поне точно това е заключението, което може да се направи от редица аспекти на военно-технологичното сътрудничество между Лондон и Анкара. Това важи особено за развитието на един от най-важните инструменти за военно превъзходство - изтребителя ​от пето поколение.

Докъде са стигнали връзките между турците и британците отдавна е известно политически. Известно е също, че британците могат да влияят на Азербайджан чрез Турция. Лондон може да повлияе на ситуацията в Сирия и Либия с турски ръце, взаимодействието му с Турция става все по-тясно всеки ден.

Но малко хора обръщат внимание на друга област, в която британците правят турците по-силни и по-опасни, придавайки на традиционната им геополитическа игра ново измерение. Става въпрос за военно-техническо сътрудничество.

Не само курорт

Обикновеният руснак свързва Турция с курортите. Този, който се интересува от военни въпроси, дори със сирийските бойци и терористи, безпилотните самолети „Байрактар“ и войните в Ирак, Сирия, Либия и Карабах, в които Турция тайно или открито участва. Някой ще напомни за турските военни бази в Катар и Либия, турското присъствие в Сомалия. Всъщност всичко това е само върхът на голям айсберг.

Турция има мощна военна индустрия и значителни технически постижения във военната сфера. Турците до голяма степен сами се снабдяват с леки бронирани превозни средства, самоходна артилерия, зенитна артилерия и много видове високотехнологични оръжия. Така Турция е единствената държава в света, която успешно използва лазерни оръжия в битка за унищожаване на безпилотни летателни апарати на врага. Турция е втората страна в света след Русия, която има анти-торпеда, готови за бойна употреба.

Турция изпреварва повечето страни от НАТО, Русия, Япония и много други производителки на оръжие в създаването на малки крилати ракети за авиацията. Освен това турците имат добра тактическа ракета „Бора“ с обсег от 280 километра и бойна глава с тегло 480 кг. Ракетата е използвана срещу кюрдите в Ирак и е много точна. Създават се ракети с по-голям обсег. Турците също изпитват корабни крилати ракети, а собствените им противокорабни ракети вече са в серийно производство. Двата турски военни гиганта, „Аселсан“ и „Рокетсан“ са военни концерни от световна класа с огромен потенциал във военната електроника, военноморското подводно оръжие, ракетите, лазерите и други.

Освен това Турция има национална космическа програма и тази програма протича стриктно по график. Експерименталните свръхлеки ракети-носители за микросателити, създадени в Турция, все още не са изкарали нищо в орбита (планът е пускането на полезния товар в орбита през 2025 г.), но над Линията на Карман (100 км надморска височина) тези ракети-носители вече са летели, което официално прави Турция страна, чиито апарати са достигнали космоса, макар и без навлизане в орбита.

А където има космически ракети, има и балистични. Сред турските "десни" отдавна и упорито се носят слухове, че ракетният център в Синоп се занимава не само с астронавтика, но и например, с балистични ракети за подводници.

За такива оръжия е логично да има „специални“, както се казва, бойни единици. Или, по-просто, ядрени. И турците гледат в тази посока, но много внимателно. На 4 септември 2019 г., говорейки на конференция на неговата Партия на справедливостта и развитието, Ердоган каза буквално следното: „Някои държави имат ракети с ядрени бойни глави - не една или две. Но ние не можем да ги имаме според тези страни. Не мога да приема това. "

В бъдеще Ердоган многократно е казвал, че неядреният статут на Турция е неприемлив, а сред турските „десни“ циркулират слухове за началото на работата по собствената им бомба. Колко вярно е това, е невъзможно да се каже. В техническо отношение Турция все още не е в състояние да разработи ядрено оръжие, но интересът към темата е ясно посочен на най-високо ниво. Това е положението на нашият съсед, най-общо казано, от военно-техническа гледна точка.

Партньори по изтребване

Една от най-сложните и амбициозни програми на турския военно-индустриален комплекс е програмата за създаване на собствен национален изтребител от пето поколение TF-X, разработена от „Турски въздушно-космически индустрии“. Самите турци никога не биха предприели този проект. Необходим им е партньор, който да помогне за проектирането на този апарат, да осигури чертежи и консултантска подкрепа.

И такъв партньор беше намерен. В края на декември 2015 г. турските служители обявиха, че „БАЕ Системс“, британският отбранителен гигант (включително въздушно-космически), ще помогне на Турция при създаването на изтребител от пето поколение. „Ролс Ройс“, друг от световните лидери в своята област, също британски, предложи своите двигатели за бъдещия апарат ( заедно с трансфера на технологии).

И три години по-късно, през 2018 г., когато работата по турския самолет вече беше в разгара си, британският министър на отбраната обяви, че самата Великобритания ще създаде пето поколение изтребител „Темпест“ - и то точно от БАЕ и „Ролс Ройс“. Мозайката се нареди.

Британски шанс

Интересът на Великобритания към турския проект е многостранен. От една страна, това е технологично изгодно. Британците могат просто да прехвърлят част от проектантската работа върху турците и да не инвестират нито пари, нито средства в това, получавайки крайния резултат и за себе си. Турция не е новак в авиацията, тя участва в програмата F-35 и преди това сглобява F-16 на своя територия. Турците знаят какво е самолет и могат да поемат някои от простите системи.

Британците, първо, ще имат достъп до всички турски разработки. На второ място, те ще проведат своята част от разработката на дизайна с турски пари, а след това, на базата на целия този резерв, платен от Турция и частично изпълнен от Турция, ще бъде създаден и техният собствен изтребител „Темпест“. Който „идеологически“ повтаря TF-X - това също е двумоторен изтребител с подобен аеродинамичен дизайн.

В политическо отношение Великобритания настоява Турция към активна политика с този проект. Сега турците не трябва да се притесняват, че САЩ, недоволни от сътрудничеството с Русия, ще им „намалят“ доставките на най-новия самолет по същия начин, както преди това ги изтласкаха от програмата F-35. Ръцете на турците ще бъдат развързани. Тоест, дори няма да им се налага да бъдат тласкани към агресивни действия. Разполагайки със собствен самолет от световна класа, при всички случаи е много вероятно те сами да го използват, а британците традиционно ще ловят риба за себе си в мътни води. Не е лоша сделка, нали?

Така политиката се преплита с технологията до пълно сливане. Така по интересен начин охлаждането на отношенията между Турция и някои европейски държави не се отразява на хода на британско-турското сътрудничество. Изгонването на Турция от програмата F-35 също не води до нищо подобно, британците продължават да изпомпват Турция с авиационни технологии. През март 2019 г. „Ролс Ройс“ напусна проекта и сега новият двигател ще бъде създаден на базата на американския „Дженерал Електрик“ F110 от консорциума TRM с американско участие. Но по същество това не се променя много, основният партньор на „Турските въздушно-космически индустрии“ все още е британската БАЕ. Всичко върви по план.

Символичен жест и британско лицемерие

Подобна идилия в отношенията между Турция и Великобритания изисква някакъв вид политически жестове, които демонстрират съюзнически отношения. И има такива жестове.

На 16 ноември в турската авиобаза при Коня започна съвместно учение на британски изтребители „Тайфун“ и турски F-16. Според турските източници програмата включва: обучение на британците за удари по системата за ПВО С-400 и задачите за пробиване и потискане на ПВО като цяло, взаимодействие с безпилотни самолети, обучение на турски пилоти във въздушен бой срещу ВВС, въоръжени с изтребители „Тайфун“. Като се вземат предвид проблемите между Турция и Саудитска Арабия, която разполага с такива самолети, това изглежда доста забавно (тази информация обаче все още не е потвърдена от независими източници).

Но със сигурност се знае, че началникът на британските военновъздушни сили генерал сър Майкъл Уигстън уважи учението с присъствието си, което не е обикновен случай. В своя „Туитър“ Уигстън подчертава с всички сили, че това са учения под егидата на НАТО, че те са насочени към по-дълбока интеграция в НАТО, дори не пропуска да добави към всяко съобщение хаштага #WeAreNATO („Ние сме НАТО“). Но жителите на други страни от НАТО по някаква причина не изпитват ентусиазъм от тези учения, тъй като те са насочени и срещу „съюзниците“ на НАТО. И това е очевидно. Очевидна е обаче и антируската ориентация.

Изводите за Русия

Така са налице всички основания да вярваме, че Голямата игра - това многовековно съперничество между Русия и Великобритания в Азия - се е завърнала. И сега се води не само на геополитическото поле, но и на технологичното. Старият ни противник, Великобритания, вече не само „натиска отзад“ потенциалните ни съперници, провокира ги към авантюристична политика, но прави същото и с помощта на технологиите. Великобритания предава на трети държави такива инструменти, от които последните в бъдеще може да си „взривят главите“. Собственият изтребител пето поколение е точно такъв инструмент.

Русия трябва да вземе предвид всичко това в своите планове - и не само в политически, но и в технологичен план. Няма ли да се окаже, че изтребителят от пето поколение ще се появи в експлоатация на турските ВВС по-рано от този на руските ВВС - поне в необходимите количества? И ние също трябва да се научим от британците как да използваме другите страни в своя полза - новият, де факто ,кръг на „Великата игра“ прави това умение жизненоважно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ванете 30 ное 2020, 09:50
   
  12
   
  6

  Вай, вай, вай, какви високотехнологични комшии сме имали....вай!!! И Русия спи и си мисли само как да се опъва по турските курорти!!! Аз съм ошашарен от прочетеното. А кой ли го е написал това свръх творение, напишете му координатите да му пратя една дамаджана вино!!! Така не съм се смял отдавна!!!

 2. #2
  THUNDER 30 ное 2020, 12:22
   
  10
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  Садиг Хан, пакистанският кмет на Лондиностан.

  * Ма не пие вино, прати му айрян. 3. #3
  Borei 30 ное 2020, 12:31
   
  13
   
  4

  Остави Русия, за нас Турция е съсед и непредсказуем...

  Не ги интересува нито Нато, нито някой друг! Ердоган си има собствена програма.
  Може би вече е станало на всеки от нас ясно, че Натото в тежък случай няма да ни пази от когото и да е било?
  А да имаш Турция за съсед, не е много безопасно.
  Те са хем повече като бройка на армията, хем се опитват и технологично да изскочат напред.

  Някога в "проклетия социализъм" имахме и силна армия и модерни оръжия! Сега вече сме разбрали, че трябва да се спасяваме сами.
  Би трябвало стратезите за национална сигурност да разработят план, как да си разработваме сами нямащи аналози по света оръжия?
  Този подход за такива като нас е направо идеален. Малко на брой население, слаба икономика, много умни и образовани наши хора са ни напуснали и работят в чужди страни, слаба на ресурси страна от военна гледна точка и т.н..
  Груб пример са РЕБ системите. Някаква електроника, която изважда от строя чужди оръжия и техника. Ракети, като руската "Циркон". Не чак толкова скъпа ракета може да преодолее системите за ПРО на самолетоносач и да го унищожи. Ракета струваща няколко милиона долара унищожава самолетоносач за милиарди...

  Такива оръжия ни трябват и на нас! "Умни", асиметрични и високо технологични.... Само тогава можем да спим сигурно!
  Светът около нас става все по-несигурен. И надеждни партньори, почти няма вече!

 4. #4
  всичко старо 30 ное 2020, 12:33
   
  7
   
  3

  Защо пък, маже и известна част от написаното да е вярно, а ние къде сме????

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка