Френски политолог: В самолета на НАТО няма пилот, пълноценна остава само Франция

Pan.bg 31 окт 2020 | 22:10 views (657) commentaries(0)
img
pan.bg

Франция отдавна е ангажирана с делата на други страни, но през последните години го прави особено активно, казва политическият анализатор Фредерик Ансел. Както той каза в интервю за „Фигаро“, това се дължи на факта, че нито в НАТО, нито в ЕС не остана лидер, който би се занимавал с интервенции, а след Брекзит Франция остава единствената, способна на такава политика.

Някои считат, че има връзка между неотдавнашните ислямистки атаки във Франция и критиките на Ердоган към Макрон. Политологът Фредерик Ансел, интервюиран от Le Figaro, не е съгласен с тази идея. Според него фанатиците по принцип мразят Франция за нейното върховенство на закона, за нейните институции, религиозна толерантност, за това, че там жени дори с мюсюлманска вяра могат да се женят за когото искат, да се развеждат и да бъдат свободни. Освен това атаките във Франция се извършват предимно от терористи, които не са от турски произход.

Що се отнася до настоящия конфликт между лидерите на Турция и Франция, когато президентът Ердоган обяви бойкот на френски стоки, политологът припомня, че в света има 57 мюсюлмански държави, а призиви се чуват само от Турция и Катар, както и от екстремистки асоциации, но не и държави. Така че Фредерик Ансел смята всички тези прояви на враждебност към Франция за „микрофеномен“.

Като цяло сега Западът не дава почти никакъв отговор на агресивните действия на Турция в различни области. И това е свързано, смята политологът, с факта, че „в самолета на НАТО няма пилот“. Самата Европа от своя страна не е обединена и липсва воля за упражняване на политическо влияние. Например Ангела Меркел, въпреки че изразява смела позиция, тя трябва да помни и обема на взаимната търговия с Турция, както и присъствието на турското малцинство в нейната страна.

Не е ясно дали сега съществува така нареченият западен модел. Ако под това понятие имаме предвид либералното устройство на държавата, в някои страни по света то привлича хората със своите политически принципи, в други - със своята икономическа система. И това се случва, включително в Източна Азия и Африка.

Що се отнася до предстоящите избори в САЩ, Фредерик Ансел отбелязва, че за Франция и целия свят ще бъде по-добре, ако Джо Байдън спечели там, тъй като той ще се опита да
съхрани НАТО и скъсаните от Тръмп връзки с европейските съюзници.

Сега самата Франция трябва да се справи с хуманитарните интервенции. От 1945 г. обаче тя не ги спира и най-често според политолога те са имали легитимна основа. Но през последните 10 години тя е особено активна в делата на други страни: Ирак, борбата срещу джихадистите в Северна Африка, търсенето и защитата на нови съюзници в Близкия изток, опитите за предотвратяване на кланета в ЦАР, демонстрация на своя авторитет в Тайванския проток, в Източното Средиземноморие.

Такава активна дейност на Франция започва още преди Брекзит, но след нея Франция остава „единствената пълноценна сила“. Така че Фредерик Ансел хвали Макрон за действията му по отношение на турско-гръцкия конфликт. Понякога демонстрацията на сила има същия ефект, като самата сила, каза той. И Франция сега, казва той в интервю за Le Figaro, трябва да съхрани позициите си.

Източник: russian.rt.com Снимка: Reuters

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка